Pompeo je tretji ameriški zunanji minister, ki bo obiskal Slovenijo. Foto: Reuters
Pompeo je tretji ameriški zunanji minister, ki bo obiskal Slovenijo. Foto: Reuters

Leta 1997 in 1999 je Slovenijo obiskala Madeleine Albright, Colin Powell pa je leta 2001 spremljal ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega, ko se je na Brdu sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. A le prvi obisk Madeleine Albright je bil, tako kot Pompeov, dvostranski.

Kot je za Radio Slovenija poročal Andrej Stopar, je demokratka Madeleine Albright karierna diplomatka in poznavalka Evrope, republikanec Pompeo pa nekdanji poslovnež in predvsem politik.

Nekdanji kongresnik iz Kansasa je prišel na najvišja položaja v svoji karieri doslej – leta 2017 je postal direktor obveščevalne agencije Cia, leta 2018 pa zunanji minister – zahvaljujoč predsedniku Donaldu Trumpu.

Veliko več kot z Evropo se Pompeo ukvarja z Azijo in Bližnjim vzhodom. Obisk v Sloveniji so pripravljali že dlje časa, a ga je preprečila pandemija, pravijo dobro obveščeni viri.

"Slovenija je članica Nata od leta 2004 in je sposobna, zanesljiva partnerica na področju obrambe, saj s svojimi silami sodeluje v vseh zavezniških operacijah in v misijah Evropske unije in Združenih narodov. Vsekakor pozdravljamo nedavno zavezo slovenske vlade, da bo povečala obrambne izdatke in tako izpolnila svoje obveznosti," je poudaril veleposlanik Philip Reeker, vodja Pisarne za evropske in evrazijske zadeve na ameriškem ministrstvu za zunanje zadeve.

Pompeo se odpravlja na turnejo

Med obiskom ministra Pompea bosta državi podpisali skupno izjavo o novi digitalni infrastrukturi, varnem omrežju 5G.

"Na 5G, pomemben del področja visokih tehnologij, gledamo kot na pomemben del sodelovanja z evropskimi in drugimi državami po svetu. Slovenija, na primer, ima dolgo zgodovino odličnih dosežkov na področju strojništva, znanosti in tehnologije. Kot v drugih srednjeevropskih državah se odpirajo številne priložnosti sodelovanja na področjih umetne inteligence, spletne varnosti in biotehnologije," je še dejal Reeker.

V neskritem ozadju teh prizadevanj je ameriška politika do Kitajske. Potem ko je Trump odnose s Pekingom skušal urejati dvostransko, z novimi trgovinskimi sporazumi, se Washington v predvolilnem času, ko zaostruje svojo retoriko do Kitajske, spet ozira k mednarodnemu sodelovanju in gradi, kot pravi Pompeo, "koalicijo svobodnega sveta proti tiraniji Kitajske komunistične partije."