Požar je izbruhnil v prenatrpanem centru, kjer v šotorih in ladijskih zabojnikih živi 12.000 prebežnikov, medtem ko je uradna kapaciteta le 3.000 ljudi. Prenatrpanost posledično vodi v nemire in veliko nezadovoljstvo prebežnikov, ki želijo v celinsko Grčijo, poroča BBC.

Prebežnik na pogorišču v centru Moria. Foto: EPA
Prebežnik na pogorišču v centru Moria. Foto: EPA

Vzrok požara še ni znan. Policija je sporočila, da sta v 20 minutah izbruhnila dva požara. Najprej je zagorelo zunaj centra za prebežnike, kakih 20 minut zatem pa še v njem.

Gasilci: Bali smo se za svoje življenje

Prebežniki skušajo pogasiti požar. Foto: EPA
Prebežniki skušajo pogasiti požar. Foto: EPA

Ko se je v prenatrpanem centru razvedelo za požar in smrtni žrtvi, so izbruhnili hudi izgredi. Prebežnike naj bi razjezil po njihovem mnenju predolg odzivni čas gasilcev, ki je imel za posledico smrtne žrtve. "Napadli so nas in nismo mogli takoj pogasiti ognja v taborišču. Bali smo se za svoje življenje," je za grško televizijo dejal tiskovni predstavnik sindikata gasilcev na Lezbosu Georgios Dinos. Ko so gasilci pogasili požar, je posredovala policija, ki je s solzivcem razgnala razjarjene prebežnike.

Župan Mitilinija: Tako ne gre več naprej

Center je prenatrpan, saj v namestitvenih kapacitetah za 3.000 oseb živi 12.000 prebežnikov. Foto: EPA
Center je prenatrpan, saj v namestitvenih kapacitetah za 3.000 oseb živi 12.000 prebežnikov. Foto: EPA

Razmere v centru tudi v ponedeljek ostajajo izredno napete, je povedal župan največjega mesta na otoku, Mitilinija, Stratos Kitelis. "Več tisoč migrantov je treba kar najhitreje prepeljati na celino. Tako ne gre več naprej," je poudaril po poročanju grške televizije Skai.

Povečan prihod prebežnikov iz Turčije
Tudi Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je grške oblasti pozval, naj pospešijo selitev migrantov na celino in izboljšajo razmere v taborišču. Po navedbah komisariata naj bi v ponedeljek z Lezbosa na celino prepeljali 247 ljudi. Tiskovni predstavnik UNHCR v Grčiji Boris Češirkov pa je razmere v Morii označil za tragične in pozval k takojšnjemu ukrepanju.

Migrantski tok iz Turčije v Grčijo se je okrepil
Po podatkih grškega ministrstva za zaščito državljanov je na otokih v Egejskem morju trenutno več kot 29.000 migrantov, kar je rekordno število po marcu 2016, ko sta EU in Turčija sklenili dogovor o migrantih. Še aprila letos je bilo na grških otokih 14.000 migrantov, v zadnjih dveh mesecih pa se je migrantski tok iz Turčije v Grčijo močno okrepil. Grške oblasti so v petek sklenile, da bodo s svojih otokov v Egejskem morju na celino prepeljale več kot 10.000 migrantov.

Erdogan grozi, da bo begunce spustil v Evropo
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na začetku meseca zagrozil Evropi, da bo odprl meje za sirske begunce, če ne bo dobil dovolj mednarodne pomoči in podpore za načrte o vzpostavitvi varnostnega območja na severu Sirije. Turčija gosti največ beguncev med vsemi državami. Imajo jih več kot štiri milijone, od tega 3,6 milijona iz Sirije.