Macron, ki je na sliki s Contejem, se je v sredo srečal tudi z italijanskim predsednikom Sergiem Mattarello in glede odnosov med državama dejal, da je
Macron, ki je na sliki s Contejem, se je v sredo srečal tudi z italijanskim predsednikom Sergiem Mattarello in glede odnosov med državama dejal, da je "to prijateljstvo neuničljivo". Foto: Reuters

Po letu dni napetosti med Parizom in prejšnjo vlado v Rimu sta se Macron in Conte strinjala glede potrebe po vzpostavitvi mehanizma za samodejno porazdelitev prebežnikov po državah članicah.

Obisk francoskega predsednika v Rimu je bil prvi obisk kakšnega evropskega voditelja, odkar vlado, na čelu katere ostaja Conte, sestavlja nova koalicija Gibanja petih zvezd z levosredinsko Demokratsko stranko in levo stranko Svobodni in enakopravni.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je bil namen obiska predvsem ponovna vzpostavitev dobrih odnosov po letu dni napetosti med Parizom in predhodno italijansko vlado, v kateri je bila predtem z Gibanjem petih zvezd skrajno desna Liga. Glavni kamen spotike je bilo ravno begunsko vprašanje.

Odslej s skupnim stališčem

Kot je v sredo zvečer zatrdil Macron, bosta državi odslej znotraj Evropske unije na tem področju branili skupno stališče, in sicer, da morajo vse države "na tak ali drugačen način" sodelovati pri sprejemu beguncev, sicer jim grozi finančna kazen. Macron je izrazil prepričanje, da bo v Uniji prišlo do dogovora o samodejni porazdelitvi prebežnikov, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Voditelja sta se zavzela tudi za prenovo evropske migracijske politike, ki da se je zaradi neenotnosti glede pristojnosti držav izkazala za neučinkovito. "Evropska unija ni pokazala dovolj solidarnosti z državami, v katere migranti prispejo najprej, zlasti z Italijo," je dejal Macron in izrazil pripravljenost Francije za spremembo dublinske uredbe.

Na skupni novinarski konferenci sta voditelja zahtevala tudi "učinkovitejši" sistem vračanja prebežnikov, ki se jim ne prizna pravica do azila, v njihove izvorne države.

Migracije bodo sicer tudi glavna tema srečanja notranjih ministrov Nemčije, Italije, Francije, Malte in Finske kot trenutno predsedujoče EU-ju, ki bo v ponedeljek na Malti.

Macron pri Conteju tudi o migrantih