Po podatkih policije BiH-a naj bi bi bilo v kantonu Una-Sana na meji s Hrvaško trenutno približno 7.000 prebežnikov. Kapaciteta obeh dosedanjih centrov je 3.200 ljudi. Foto: AP
Po podatkih policije BiH-a naj bi bi bilo v kantonu Una-Sana na meji s Hrvaško trenutno približno 7.000 prebežnikov. Kapaciteta obeh dosedanjih centrov je 3.200 ljudi. Foto: AP

Država si je zaradi te poteze prislužila kritike Evropske unije, Združenih narodov in organizacije za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch (HWR). Pri ZN-u so tako prek radija Svobodna Evropa objavili, da Vučjak pri Bihaću predstavlja "resno zdravstveno in varnostno tveganje ter ne ustreza mednarodnim standardom za namestitev prebežnikov".

Podobno meni tudi sodelavka HWR-ja na Balkanu Lydia Gall, ki je poudarila, da morajo oblasti v BiH-u "zagotoviti ustrezno namestitev za vse prebežnike in iskalce azila ter poskrbeti, da bodo te namestitve v skladu s higienskimi in sanitarnimi predpisi ter varne".

Policija v BiH-u je navedla, da so v Vučjak premestili tiste prebežnike, ki so doslej prebivali v manjših šotorih na parkiriščih v Bihaću ali zasebnih namestitvah brez osebnih dokumentov. Hrvaška televizija je pred dnevi poročala, da so pristojne oblasti prebežnike iz Bihaća začele premeščati v Vučjak v bližini meje s Hrvaško, kjer so že postavili šotore, delajo pa še infrastrukturo. Po navedbah policije ljudem zagotavljajo hrano in vodo.

"Center ne ustreza pogojem"

EU je pred skoraj tednom dni že ostro kritizirala nastanitveni center Vučjak. Kot je ocenil vodja delegacije Evropske komisije v BiH-u Lars-Gunnar Wigemark, center ne ustreza pogojem za finančno pomoč EU-ja. V pismu premierju BiH-a Denisu Zvizdiću je Wigemark med drugim zahteval pregled dostavnih cest zaradi morebitnih protipehotnih min. Prav tako naj bi stroške gradnje povečevalo dejstvo, da na območju ni vodovodnega in električnega omrežja ter kanalizacije. Prav tako ni znana vsebina odpadkov na deponiji, območje pa je preblizu hrvaškemu ozemlju.

V okviru finančne pomoči EU-ja za upravljanje z migracijami naj bi Sarajevo iz Bruslja dobilo 13 milijonov evrov. Z gradnjo novega nastanitvenega centra v Vučjaku pri Bihaću nameravajo pristojne oblasti zapreti oba sprejemna centra v Bihaću in Veliki Kladuši.

Letos prišlo 9.400 prebežnikov

Po podatkih Organizacije za migracije (IOM) so v BiH-u od začetka leta našteli približno 9.400 prihodov prebežnikov, lani v celem letu pa približno 23.900. Prav tako je obmejna policija BiH-a po uradnih podatkih od začetka leta pri poskusu nezakonitega vstopa v BiH na meji s Srbijo ujela 5.168 ljudi.