Foto: Reuters
Foto: Reuters

Večina strank Zveze za Srbijo, ki povezuje Vučićeve nasprotnike, kljub pozivom Evropske unije, naj se volitev udeležijo, ostaja pri bojkotu, nekatere pa bodo nastopile le na lokalnih volitvah, ki bodo potekale skupaj s predsedniškimi.

V času volitev epidemije še ne bo konec, zbiranje na prostem ni več omejeno, a predsednikova stranka stavi tudi na virtualne predvolilne spektakle. Nove ceste, tovarne, investicije, višje plače, mednarodni ugled, govorijo zase, pravi Vučić. "Povem vam, da bo leta 2025 v Srbiji povprečna plača 900 evrov. Le delati moramo pri uvajanju reform," je še dejal.

Opozicija: Te volitve so nedemokratične

Veliko dela za Aleksandra Vučića in njegovo Napredno stranko opravi kar opozicija sama. Tam so številni politiki, ki so v preteklosti svojo priložnost že imeli. Stranke so med seboj skregane, nekatere bodo zdaj vendarle odšle na volitve, druge so se na koncu odločile za bojkot.

"Vse kaže na to, da so te volitve nedemokratične, še vedno nevarne za zdravje državljanov, protiustavne. Preložiti bi jih morali," je dejal Boško Obranović iz stranke Dveri in zveza za Srbijo.

Srbija v predvolilni vročici

Obradović, eden najopaznejših opozicijskih poslancev, je zaradi številnih skrajnih stališč za številne v Zvezi za Srbijo enako nesprejemljiv kot Vučić. Druži pa jih nasprotovanje, kot pravijo, Vučićevi avtokratski oblasti, korupciji, pritiskom in grožnjam, obvladovanju večine medije. V dialogu so, brez večjega uspeha, posredovali tudi evropski poslanci.

"Vse politične stranke spodbujamo, naj sodelujejo na volitvah. Bojkot se nam ne zdi dobra zamisel," je dejal Sem Fabrici, vodja predstavništva EU-ja v Srbiji.

Zmaga Vučića ni vprašljiva

Bojkot so na koncu zavrnili tudi Suveranisti in Gibanje svobodnih državljanov. "Tudi jaz sem pričakovala, da bomo volitve bojkotirali. A bom vseeno glasovala. Res pa je, da se ga tokrat ne bodo rešili," je dejala naključna gospa na ulici Beograda.

Zmaga Vučića ni vprašljiva, prvi zasledovalec bo njegov sodelavec Ivica Dačić s socialisti. Z znižanjem volilnega praga na tri odstotke ima možnost več strank, nekatere Vučićeve zaveznice, navidezne nasprotnice, v tekmo med drugim skupaj vstopajo albanske stranke z juga Srbije, znova je tu Vojislav Šešelj, ki pa tokrat ne bo edini obsojeni vojni zločinec, ki bo kandidiral.