Virginia Giuffre je milijarderja Epsteina obtoževala, da jo je imel v ujetništvu kot spolno sužnjo. Foto: Reuters
Virginia Giuffre je milijarderja Epsteina obtoževala, da jo je imel v ujetništvu kot spolno sužnjo. Foto: Reuters

Virginia Giuffre je spolnih zlorab oziroma tega, da jo je imel v ujetništvu kot spolno sužnjo, obtoževala milijarderja Jeffreyja Epsteina, ki je po aretaciji avgusta 2019 umrl v zaporu. Uradno je storil samomor.

Tožnica je večkrat ponovila obtožbe na račun Epsteina, njegove sodelavke Ghislaine Maxwell in princa Andrewa, ki pa ostaja zunaj dosega ameriških sodišč. Andrew je že večkrat zanikal, da bi imel z Virginio Giuffre spolne odnose. Za BBC je leta 2019 dejal, da se ne spomni niti, da bi Virgino Giuffre kdaj spoznal, čeprav obstaja fotografija iz leta 2001, ki ju prikazuje skupaj.

"Tudi mogočni in bogati morajo odgovarjati za svoja dejanja. Upam, da bodo tudi druge žrtve videle, da je mogoče živeti brez strahu in zahtevati pravico," je sporočila tožnica, ki trdi, da jo je Ghislaine Maxwell najela za spolne usluge Epsteinu in njegovim prijateljem od leta 1999 do leta 2002.

Tožba zahteva nedoločeno vsoto denarne odškodnine. Virginia Giuffre trdi, da so jo v spolne odnose s princem Andrewom prisilili z grožnjami. Spolne odnose s princem naj bi imela v stanovanju Ghislaine Maxwell v Londonu, v Epsteinovi graščini v New Yorku in na Epsteinovem zasebnem otoku na Ameriških Deviških otokih.

Tožba je vložena po newyorškem zakonu o otroških žrtvah spolnega nasilja iz leta 2019, ki je ukinilo zastaranje kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletne osebe.

Zvezni tožilci Manhattna so že formalno zaprosili za pogovor s princem Andrewom, ki pa se ne odziva. Zaprta je tudi 59-letna Maxwell, ki ji bodo na Manhattnu sodili novembra.

Upraviteljica sklada za kompenzacijo žrtev spolnih zlorab Jeffreyja Epsteina Jordana Feldman je v ponedeljek sporočila, da je dokončala proces plačil odškodnin. Med 138 žrtev je razdelila 121 milijonov dolarjev.