Nekdanji finski predsednik Sauli Niinistö in novi predsednik Alexander Stubb. Foto: Reuters
Nekdanji finski predsednik Sauli Niinistö in novi predsednik Alexander Stubb. Foto: Reuters

Zagotovil je, da je pripravljen sprejemati težke odločitve, da bi zagotovil varnost državi, ki se spopada z napetostmi v odnosih z Rusijo, odkar je aprila lani postala članica Nata. "Glavna naloga predsednika je zagotoviti mir v vseh okoliščinah," je dejal v inavguracijskem govoru v parlamentu.

Stubb je v parlamentu dejal, da je pripravljen nadzirati novo obdobje Finske, ki se je začelo z vstopom v zvezo Nato. "S svojo vojaško usklajenostjo in članstvom v Natu smo naredili zadnji korak v zahodno skupnost vrednot, ki ji je naša republika duhovno pripadala ves čas svoje neodvisnosti," je dejal.

Predsednik države ima na Finskem šestletni mandat in aktivnejšo vlogo kot v mnogih evropskih državah. Ena njegovih najpomembnejših nalog je tudi ta, da v neposrednem sodelovanju z vlado vodi zunanjo in varnostno politiko države.

Je član vladajoče konservativne Stranke nacionalne koalicije, zmagal pa je v drugem krogu volitev 11. februarja. Premier je bil od junija 2014 do maja 2015, bil je tudi minister za finance in zunanji minister ter poslanec, pa tudi evropski poslanec.

Kot temeljne vrednote, na katerih bo pod njegovim vodstvom temeljila finska zunanja politika, je Stubb navedel demokracijo, pravno državo in človekove pravice.

55-letni Stubb sicer velja za proevropsko usmerjenega politika in odločnega zagovornika Ukrajine. Zato ni pričakovati, da bi se z njim spremenila finska politika do Rusije.

Stubb: Orodja za sodelovanje so postala militarizirana

Finska je z vstopom v zvezo Nato opustila desetletja vojaške neuvrščenosti. Foto: Reuters
Finska je z vstopom v zvezo Nato opustila desetletja vojaške neuvrščenosti. Foto: Reuters

Ob inavguraciji je Stubb opozoril, da pomeni ruska invazija na Ukrajino začetek novega nevarnega obdobja delitev. "Tisto, kar naj bi nas združevalo – prosto gibanje, trgovina, tehnologija, energija, informacije in valuta – nas razdvaja. Orodja za sodelovanje so postala militarizirana. Hkrati pa se je sodelovanje v Evropi okrepilo, kar je dobro," je dejal.

Med kampanjo pred volitvami je Stubb dejal, da ne vidi omejitev pri sodelovanju Finske z Natom in da bi bil pripravljen dovoliti prevoz jedrskega orožja prek Finske, čeprav ga tam ne bi smeli skladiščiti.

Na prvi novinarski konferenci je na vprašanje o njegovih stališčih do jedrskega orožja Stubb dejal, da je odločitev o upravljanju jedrskega orožja v rokah finske vlade in parlamenta.
"Na Finskem moramo imeti načine jedrskega odvračanja, te pa nam zagotavlja članstvo v Natu," je novinarjem dejal Stubb.

Stubb je zamenjal predsednika Saulija Niinista, ki je odstopil po dveh šestletnih mandatih, v katerih si je zaradi tesnih stikov z ruskim predsednikom prislužil vzdevek "šepetalec Putinu".

Dan pred Stubbovo inavguracijo je Putin dejal, da mora Rusija okrepiti vojaške enote, ki jih je namestila ob svojih zahodnih mejah z Evropsko unijo. Finska ima z Rusijo 1340 kilometrov meje, ki je od novembra lani zaprta.

Stubb je obsodil nedavno smrt ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega, katerega pogreb je bil v Moskvi isti dan kot njegova prisega, in pozval rusko vodstvo, naj prevzame odgovornost za njegov "politični umor".

"Smrt Navalnega je nekakšen simbol stanja, v katerem je trenutno Rusija. Zdi se, da človeško življenje za sedanje rusko vodstvo nima nikakršne vrednosti," je dejal Stubb.