Roman Protasjevič sedi na levi. Foto: Reuters
Roman Protasjevič sedi na levi. Foto: Reuters

Namen konference je bil pojasnjevati oblastno različico preusmeritve Ryanairovega letala v Minsk 23. maja, po kateri sta bila Protasjevič in njegovo dekle aretirana.

Protasjevič, ki je v predhodnih nastopih oziroma posnetkih pred kamero priznal očitana kazniva dejanja, med drugim spodbujanje nemirov, je tokrat zatrdil, da je dobrega zdravja. 26-letnik je tudi dejal, da ga v zaporu, kjer je od 23. maja, ne mučijo.

Povedal je še, da je Belorusiji povzročil škodo in da zdaj poskuša popraviti situacijo. V nagovoru staršem, ki vseskozi pozivajo svetovne voditelje, naj zagotovijo sinovo izpustitev, je sporočil, naj ne skrbita, češ da je z njim vse v redu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Že po prvih dveh nastopih so tako njegova družina kot opozicija izražali prepričanje, da govori pod prisilo in njihovi odzivi so tokrat enaki. "Saj je vseeno, kaj govori," je tvitnil svetovalec opozicijske političarke Svetlane Tihanovske, Franak Viačorka. "Ne pozabimo, da je talec," je zapisal in dodal, da to ni novinarska konferenca, temveč "prizor iz Kafke ali Orwella".

Tudi novinarji, ki so bili na novinarski konferenci in ki jih navajata BBC in DPA, so bili pod vtisom, da Protasjevič govori pod prisilo.

Konec maja je aretacija Protasjeviča in Sofije Sapege sprožila mednarodno ogorčenje. Oblasti v Minsku so ju prijele po prisilni preusmeritvi Ryanairovega letala na letališče v Minsku.

Beloruske oblasti so v ponedeljek spet zatrjevale, da je bila razlog grožnja z bombo, a tej različici Zahod v pretežni meri ne verjame in tako EU kot ZDA so v odziv sprejele že niz sankcij proti oblastem predsednika Aleksandra Lukašenka.

Protasjevič se je udeležil novinarske konference