Protasjevič med zaslišanjem po aretaciji. Foto: Reuters
Protasjevič med zaslišanjem po aretaciji. Foto: Reuters

V intervjuju, ki je bil predvajan v četrtek zvečer, je Protasjevič priznal, da je poskušal zrušiti Lukašenka, dejal je tudi, da je za televizijo spregovoril prostovoljno. Dodal je, da je sicer pogosto kritiziral predsednika Lukašenka, a da je "začenjal razumeti, da je delal pravo stvar, in gotovo ga spoštujem", poroča BBC. Na koncu intervjuja je začel 26-letni novinar in aktivist jokati in izrazil upanje, da se bo nekoč poročil in imel otroke.

"Svojega sina poznam zelo dobro in verjamem, da ne bi nikoli rekel takšnih stvari. Zlomili so ga in prisilili, da je rekel, kar je bilo treba," je o intervjuju dejal Protasjevičev oče. Družina aretiranega pravi, da je bil intervju opravljen pod prisilo.

Grozi mu do 15 let zaporne kazni

Protasjevič se je po aretaciji v četrtek tretjič pojavil na državni televiziji. V enem izmed intervjujev je dejal, da ni smisla v tem, da opozicija poziva k novim protestom.

Beloruske oblasti so Protasjeviča lani uvrstile na seznam ljudi, "vpletenih v teroristične dejavnosti". Protasjevič je bil do lanskega leta urednik na kanalu Nexta na družbenem omrežju Telegram.

Protasjeviča in njegovo dekle Sofijo Sapego so beloruske oblasti prijele, potem ko je moralo Ryanairovo letalo, s katerim sta letela iz Aten v Vilno, prisilno pristati v Minsku zaradi lažne grožnje z bombo. Protasjeviču grozi do 15 let zapora zaradi obtožbe o povzročanju množičnih nemirov. Zaradi obtožb o terorizmu pa mu grozijo še višje kazni.

EU potrdil zaprtje zračnega prostora za beloruska letala

Svet Evropske unije se je odločil za zaprtje zračnega prostora EU-ja za beloruske letalske družbe. Ukrep začne veljati v soboto. V skladu z ukrepom članice EU-ja beloruskim letalskim družbam ne bodo smele odobriti pristanka ali vzleta na svojem ozemlju in letenja v svojem zračnem prostoru.

Svet EU-ja, v katerem so zastopane države članice, je s tem sledil pozivu voditeljev Unije, ki so se na vrhu konec maja zavzeli za prepoved uporabe evropskega zračnega prostora in letališč za beloruska letala. Zavzeli so se tudi razširitev seznama posameznikov in pravnih oseb v Belorusiji, ki bi jih lahko doletele sankcije. Poleg tega naj bi pripravili dodatne ciljne gospodarske sankcije proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.