Po treh mesecih protestov ocenjujejo gmotno škodo na 170 milijonov evrov. Foto: Reuters
Po treh mesecih protestov ocenjujejo gmotno škodo na 170 milijonov evrov. Foto: Reuters

Protesti rumenih jopičev so se pretekli konec tedna v Parizu ponovno sprevrgli v nasilje in spopade s policijo, ki je uporabila solzivec in vodni top, aretirala pa je več deset ljudi.

"Od naslednje sobote in vsakič, ko bo treba, bomo prepovedali demonstracije v imenu rumenih jopičev na območjih, ki so bila najhuje prizadeta, takoj ko bomo izvedeli, da so na njih skrajneži, ki spodbujajo nasilje," je dejal Philippe.

Francoski premier je bil kritičen tudi do dela policistov na sobotnih protestih in napovedal, da bo predsednik Emmanuel Macron v sredo na zasedanju vlade zamenjal vodjo pariške policije Michela Dellpuscha z Didierjem Lallementom.

Višje tudi denarne kazni

Na ulicah Pariza je bilo v soboto na ulicah okoli 5.000 policistov, na drugi strani pa je bilo nekaj sto nasilnih protestnikov, ki so več ur divjali po Elizejskih poljanah. Na posnetkih je bilo videti policiste, ki so stali v formaciji, medtem ko so protestniki zažigali in plenili po trgovinah. Philippe je napovedal tudi strožje ukrepe proti ljudem, ki se bodo udeleževali nedovoljenih demonstracij, saj nameravajo občutno povišati denarne kazni.

Francoska vlada napoveduje omejitev protestov

Podporniki gibanja rumenih jopičev so se v soboto že 18. zapored zbrali na demonstracijah po celi Franciji, najštevilčnejše so bile v Parizu. Tako kot že večkrat doslej so se tudi tokrat protesti sprevrgli v nasilje. Ob robu protesta je med drugim zagorelo v eni od bančnih poslovalnic, pri čemer je bilo lažje poškodovanih 11 ljudi, med njimi dva policista.

Protesti se nadaljujejo kljub številnim posvetom v okviru javne razprave, ki jo je Macron sredi januarja sprožil za pomiritev protestnikov, končala pa se je v petek. Gibanje se je začelo v znak protesta zaradi povišanja cen goriva, nato pa preraslo v upor proti vladnim politikam.