Protesti so manj množični, a še vedno predstavljajo pritisk na predsednika Macrona. Foto: Reuters
Protesti so manj množični, a še vedno predstavljajo pritisk na predsednika Macrona. Foto: Reuters

Kot poroča Reuters, je to število protestnikov najmanjše od novembrskega začetka protestov proti visokim življenjskim stroškom in politikam predsednika Emmanuela Macrona. Protesti sicer potekajo že 17 tednov, Euronews pa poroča, da so kljub upadanju števila udeležencev protesti dovolj veliki, da predstavljajo kontinuiran pritisk na Macrona.

Prejšnjo soboto je bilo tako na ulicah 39.300 ljudi, tudi to pa je bil le delček števila protestnikov sredi novembra, ko je po državi protestiralo skoraj 300.000 ljudi.

V Parizu naj bi se v soboto zbralo okoli 3.000 rumenih jopičev. Policija jih je z vodnim topom in solzivcem zaustavila na Elizejskih poljanah, do občasnih spopadov s policijo pa je prišlo v drugih mestih, vključno z Lyonom, Bordeauxem in Toulousom. Protesti so sicer minili večinoma mirno.

Nekateri aktivisti pozivajo k bolj množičnim demonstracijam naslednji konec tedna, ko so bo končala javna razprava v obliki niza srečanj, ki jih je z namenom pomiritve protestnikov sprožil Macron.

ZN poziva k preiskavi policijskega nasilja zoper protestnike. Foto: Reuters
ZN poziva k preiskavi policijskega nasilja zoper protestnike. Foto: Reuters

Župan prepovedal uporabo gumijastih nabojev

Medtem je župan Phalsbourga, mesteca s 5.000 prebivalci na vzhodu države, Dany Kocher izdal odlok, ki policiji prepoveduje uporabo orožja za nadzor množic, ki izstreljujejo gumijaste naboje, med protesti rumenih jopičev. Pri tem se sklicuje tudi na zahtevo ZN-a za preiskavo navedb o policijskem nasilju, poroča Euronews.

K "celoviti preiskavi vseh poročil o prekomerni uporabi sile" francoske policije je pozvala Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Michelle Bachelet.

Župan se sklicuje tudi na februarsko priporočilo Sveta Evrope, naj francoske oblasti prekinejo uporabo gumijastih nabojev med operacijami za ohranjanje javnega reda.
Policija je s tem orožjem namreč hudo poškodovala več protestnikov. Eden je v komi, več jih ima zlomljeno čeljust, po nekaterih podatkih pa jih je najmanj 15 delno slepih.