Prvi protesti na Madžarskem po zmagi Orbana na aprilskih volitvah. Foto: EPA
Prvi protesti na Madžarskem po zmagi Orbana na aprilskih volitvah. Foto: EPA

Protestniki nasprotujejo sprejetemu zakonu, za katerega menijo, da bo povzročil precejšnje zvišanje davkov ter v prvi vrsti prizadel več sto tisoč lastnikov malih podjetij. To so tudi prvi protesti, odkar je Orban aprila z večino zmagal na parlamentarnih volitvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Orbanova stranka Fidesz je potrebovala 100 dni, da je dokazala, da so bile vse njene besede laži," je protestnikom dejal Peter Marki-Zay, ki je na volitvah vodil združeno opozicijo.

Četrtkovi protesti so bili manj številčni kot v sredo, ko je demonstriralo več tisoč ljudi, vendar protestniki vseeno že tri dni zapored zapirajo Elizabetin most v prestolnici.

Madžarska se spopada z naraščajočo inflacijo in padanjem vrednosti forinta. Inflacija je v zadnjih mesecih prvič po 20 letih dosegla dvomestno številko, čeprav je Orban določil vrsto cenovnih omejitev.

Orban: EU se je s sankcijami ustrelil v pljuča in hlasta za zrakom

Madžarski premier je danes sankcije Evropske unije proti Rusiji znova označil za neučinkovite in kontraproduktivne. "Kar doživljamo zdaj, je neznosno. Sankcije ne pomagajo Ukrajini, ob tem pa so slabe za evropsko gospodarstvo. Če bo šlo tako naprej, ga bomo uničili," je premier dejal za madžarski javni radio.

Orban je že večkrat kritiziral sankcije EU-ja proti Rusiji. Foto: Reuters
Orban je že večkrat kritiziral sankcije EU-ja proti Rusiji. Foto: Reuters

"Na začetku sem mislil, da smo se samo ustrelili v koleno, zdaj pa je jasno, da si je evropsko gospodarstvo ustrelilo v pljuča in hlasta za zrakom," je še dejal Orban.

Madžarska povečuje črpanje plina in izkop premoga

Zaradi zvišanja cen plina in elektrike je madžarska vlada v sredo razglasila energetske izredne razmere in sprejela številne ukrepe. Zmanjšali so dolgoletno zgornjo mejo cen komunalnih storitev za gospodinjstva z večjo porabo. Državljanom so naročili, naj skušajo varčevati z energenti.

Madžarska je ob tem prepovedala izvoz energije ter kapaciteto črpanja z 1,5 povečala na 2 milijardi kubikov zemeljskega plina letno. Prav tako bodo povečali izkopavanje premoga ter obnovili termoelektrarno na lignit v Matri. V edini jedrski elektrarni v državi bodo podaljšali čas delovanja, da bi zagotovili več elektrike, ukrepe povzema Euronews.

Madžarska je izvzeta iz embarga EU-ja na rusko nafto in naj bi jo še naprej prejemala prek naftovoda Prijateljstvo (rus. Družba). Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je v sredo še napovedal, da bo Madžarska kupila dodatnih 700 milijonov kubičnih metrov plina od neznane države.