Foto: Reuters
Foto: Reuters

EU bo z danes dogovorjenim embargom po besedah Michela Rusiji odvzel "ogromen vir financiranja vojaškega stroja". "Maksimalni pritisk na Rusijo, da konča vojno," je na družbenem omrežju Twitter še zapisal predsednik Evropskega sveta.

Michel je sprva na Twitterju zapisal, da se EU z dogovorom odpoveduje dvema tretjinama nafte iz Rusije. Toliko je uvozijo po morju, tretjino pa po naftovodu.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je pozneje na novinarski konferenci pojasnila, da današnji dogovor pomeni, da bo do konca leta dejansko ustavljenih okoli 90 odstotkov uvoza nafte iz Rusije.

Pri tem so upoštevali dve tretjini surove nafte, ki jo države uvažajo po morju, poleg tega pa sta Nemčija in Poljska napovedali, da se bosta prav tako do konca leta odpovedali nafti, ki jo prejmeta po severnem kraku naftovoda Družba, je povedala predsednica komisije.

Ostala bo zgolj še nafta, ki jo Madžarska, Slovaška in Češka prejmejo po južnem kraku naftovoda Družba. Gre torej za okoli 10 oziroma 11 odstotkov ruske nafte.

Ruski energetski velikan Gazprom je sporočil, da je povsem ustavil pošiljke plina nizozemskemu trgovcu GasTerra, ki kupuje plin v imenu nizozomske vlade, potem ko ta ni plačal za plin, dobavljen v aprilu. Moskva je namreč zahtevala plačilo za plin, dobavljen po 1. aprilu, v rubljih, v GasTerri pa so v ponedeljek sporočili, da tega ne bodo storili.

Rusija je že prekinila dobavo plina Poljski, Bolgariji in Finski, ki niso hotele plačevati plina v rubljih, kot je zaradi zahodnih sankcij začela zahtevati Moskva.

GasTerra je še sporočil, da je našel alrternativne načine za dobavo dveh milijard kubičnih metrov plina, ki naj bi jih do oktobra prejel od Gazproma.

Večja vloga Jadranskega naftovoda?

"K temu se bomo vrnili kar se da hitro," je poudarila Ursula von der Leyen. Pri tem je omenila možnost povečanja zmogljivosti Jadranskega naftovoda (Janaf), ki teče prek Hrvaške. Za to bi potrebovali od 45 do 60 dni in tudi nekaj naložb, je po njenih besedah pojasnil hrvaški premier Andrej Plenković. Posodobiti pa bi bilo treba tudi madžarske rafinerije.

Plenković je sicer že ob prihodu na vrh povedal, da bi lahko prek Janafa, po katerem nafta teče iz Omišlja na Krku na celino, madžarskim rafinerijam dobavili "ogromne količine nafte".

Glede zagotovil Madžarski, ki jih je ob prihodu na vrh zahteval madžarski premier Viktor Orban, je Michel pojasnil, da je to povezano predvsem s tveganjem za motnje v dobavi. "Če pride do tega (...) bomo sprejeli ustrezne ukrepe za zagotovitev varnosti dobave," je poudaril.

Odločitev po njegovih besedah ni namenjena samo Madžarski, ampak vsem državam brez morja. V sredo bodo stalni predstavniki držav članic pri EU-ju pripravili tudi pravno podlago za sprejeto politično odločitev, je še povedal predsednik Evropskega sveta.

Prepoved oddajanja še za tri ruske televizije

Embargo na nafto je del šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, ki vključuje še izključitev treh ruskih bank iz sistema Swift, tudi največje ruske banke Sberbank. Poleg tega bodo v okviru sankcij prepovedali oddajanje dodatnim trem ruskim televizijam v državni lasti. Razširili pa bodo tudi seznam ljudi, proti katerim so uvedene sankcije, je zapisal Michel.

Sankcije, vključno z embargom na nafto, sicer še niso dokončno sprejete.

Na vrhu so začeli tudi razpravo o načrtu za odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv REPowerEU, ki ga je ta mesec predstavila komisija. Ta po besedah predsednice komisije predstavlja podlago, da bi se čez čas popolnoma odpovedali ruskim fosilnim gorivom.

Viktor Orban. Foto: EPA
Viktor Orban. Foto: EPA

Orban pozdravil dogovor

Dogovor o delnem embargu na rusko nafto, ki Madžarski omogoča nadaljnjo dobavo nafte iz Rusije prek naftovoda, je pozdravil tudi madžarski premier Viktor Orban.

"Dosegli smo dogovor, ki državam, ki nafto prejemajo po naftovodih, omogoča nadaljnje delovanje v skladu s prejšnjimi pogoji," je povedal. V videu, objavljenem na Facebooku, je dodal, da bi bila splošna prepoved uvoza ruske nafte za Madžarsko "atomska bomba, a smo se uspeli temu izogniti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z dogovorom je zadovoljen tudi slovaški premier Eduard Heger. "Slovaške zahteve so bile upoštevane. To pomeni, da bo Slovaška lahko rusko nafto uporabljala, dokler ne bo našla alternative," je povedal po poročanju slovaške tiskovne agencije Tasr.

"EU je enoten," pa je po sklenitvi dogovora na Twitterju zapisal nemški kancler Olaf Scholz.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je prav tako pozdravil dogovor. Poudaril je sicer, da bo to povzročilo bolečine tudi državam članicam. A bolečine, ki "jih mi trpimo, niso nič v primerjavi s tem, kar morajo trpeti Ukrajinci", je dejal ob prihodu na drugi dan zasedanja voditeljev EU-ja v Bruslju.

Obenem je Nehammer zagotovil, da v naslednjem paketu sankcij proti Rusiji ne bo embarga na ruski plin.

EU dosegel dogovor o embargu na rusko nafto