Protestniki pred vladnim poslopjem v Minsku. Foto: EPA
Protestniki pred vladnim poslopjem v Minsku. Foto: EPA

Eden od zaposlenih je dejal, da tako kot vsi drugi protestniki zahtevajo svobodne volitve in izpustitev vseh zaprtih protestnikov.

Predtem se je več tisoč ljudi v Minsku z minuto molka poklonilo spominu na protestnika, ki je umrl na protestu prejšnji teden. Na mestu, kjer je umrl, so položili cvetje in prižgali sveče, nekateri so tudi pokleknili, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po navedbah notranjega ministrstva je v rokah 34-letnika razneslo neznano eksplozivno napravo, ki da jo je skušal zalučati proti policiji, a protestniki tej razlagi ne verjamejo.

Policija v petek ni posredovala. Foto: Reuters
Policija v petek ni posredovala. Foto: Reuters

Lukašenko govoril s Putinom

"Agresija zoper Belorusijo narašča. Moramo stopiti v stik s Putinom, da lahko govorim z njim. Ker to je že nevarno, ne samo za Belorusijo," je po večdnevnih protestih dejal Lukašenko.

Kmalu zatem je beloruska tiskovna agencija Belta poročala, da je Lukašenko govoril z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. "Predsednika sta govorila o razmerah, ki se razvijajo znotraj in okoli Belorusije," je navedla agencija, ki se je sklicevala na Lukašenkovo službo za stike z javnostjo.

Iz Kremlja pa so sporočili, da sta se predsednika v telefonskem pogovoru strinjala, da bodo "težave" Belorusije hitro rešeni. "Obe strani sta izrazili prepričanje, da se bodo vse težave, ki so nastale, kmalu rešili," so navedli v sporočilu za javnost.

V petek na ulicah več deset tisoč ljudi

V glavnem mestu se je v petek zvečer znova zbralo več deset tisoč protestnikov proti vladavini Lukašenka, ki je na oblasti od leta 1994, čeprav so oblasti izpustile številne zapornike, prijete v dneh po nedeljskih volitvah.

Protesti proti policijskemu nasilju, samovolji Lukašenkove oblasti in domnevnim prevaram na volitvah so minili mirno.

Iz zaporov so v petek izpustili okoli 2000 ljudi, ki so jih prijeli na protestih po nedeljskih predsedniških volitvah, na katerih si je Lukašenko po mnenju protestnikov z veliko volilno prevaro zagotovil že šesti mandat. Skupaj je bilo prijetih okoli 7000 protestnikov. Najmanj dva človeka pa sta na protestih umrla.

Lukašenko v Belorusiji vlada s trdo roko že od leta 1994. Foto: Reuters
Lukašenko v Belorusiji vlada s trdo roko že od leta 1994. Foto: Reuters

Protesti niso potekali le v Minsku, ampak tudi drugje po državi. V več mestih so oblikovali človeške verige. Po spletu so zakrožili posnetki delavcev, ki so protestno zapuščali svoje delo ali so stavkali v protest proti Lukašenku.

Protestniki zahtevajo spremembo in opozarjajo, da so bile volitve lažne. Po njihovem mnenju je zmagovalka opozicijska 37-letna Svetlana Tihanovska, ki je medtem odšla v Litvo. Za predsedniško kandidaturo se je odločila, potem ko so zaprli njenega moža, ki je želel kandidirati proti Lukašenku.

V petek so o dogajanju v Belorusiji razpravljali tudi zunanji ministri članic EU-ja. Zaradi nasilnega posredovanja proti udeležencem protestov Unija pripravlja sankcije proti nekaterim beloruskim posameznikom. Sankcije naj bi zajele tudi odgovorne za očitane volilne prevare, morale pa jih bodo soglasno potrditi vse države članice.

Beloruski protestniki že sedmi dan na ulicah
Novi protesti proti Lukašenku v Belorusiji