Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell že pripravlja seznam sankcij proti beloruskim posameznikom, med katerimi naj bi bili tudi odgovorni za domnevne volilne prevare.

Belorusijo so po nedeljski zmagi dolgoletnega voditelja Aleksandra Lukašenka zajeli protesti. Policija je v štirih dneh aretirali več tisoč ljudi, dva protestnika sta umrla. Foto: EPA
Belorusijo so po nedeljski zmagi dolgoletnega voditelja Aleksandra Lukašenka zajeli protesti. Policija je v štirih dneh aretirali več tisoč ljudi, dva protestnika sta umrla. Foto: EPA

Sankcije bodo morale soglasno potrditi države članice. Na današnjem videozasedanju zunanjih ministrov naj nihče ne bi izrazil nasprotovanja.

Švedska zunanja ministrica Ann Linde je v tvitu sporočila, da bo EU začel postopke uvedbe sankcij proti odgovornim za nasilje, aretacije in goljufije.

Sorodna novica Belorusija izpušča pridržane protestnike, nekateri opozarjajo na mučenja

Nemški zunanji minister Heiko Maas je že pred pogovori dejal, da želi EU okrepiti pritisk na Belorusijo. Najglasnejši pozivi k sankcijam so prišli predvsem iz Poljske in Litve, sosed Belorusije, ki sta skupaj z Latvijo tudi pripravljeni prevzeti vlogo posrednika v reševanju krize po tamkajšnjih volitvah.

Tudi Slovenija z zaskrbljenostjo spremlja razvoj dogodkov v Belorusiji. "Slovenija obsoja nesprejemljivo nasilje in uporabo sile nad miroljubnimi protestniki ter oblasti pozivamo k izpustitvi pridržanih oseb in preiskavi nepravilnosti med volilnim procesom," je sporočil državni sekretar na zunanjem ministrstvu (MZZ) Tone Kajzer, ki se je udeležil videokonference.

Ministri članic solidarni z Grčijo in Ciprom

Ministri so na pobudo Grčije govorili tudi o turškem iskanju nafte v Sredozemskem morju. Turčija trdi, da raziskave potekajo v njenem epikontinentalnem pasu, Grčija pa, da v njeni izključni gospodarski coni.

Kot so sporočili z MZZ-ja, so ministri glede tega izrazili zaskrbljenost in solidarnost s Ciprom in Grčijo ter pozvali k takojšnjemu zmanjšanju napetosti. Borrella so pozvali k nadaljevanju njegovih prizadevanj za normalizacijo in stabilizacijo položaja.

Turška raziskovalna ladja Oruc Reis se v zadnjem času premika med Ciprom in grškim otokom Kreto. Vseskozi jo spremljajo turške in grške vojaške ladje, svojo fregato za nadziranje dejavnosti pa je na območje poslala tudi Francija.

Grčija trčenje označuje kot nesrečo, Turčija kot provokacijo

Grške in francoske fregate po grško-turškem trčenju v Sredozemskem morju izvajajo skupne vojaške vaje. Foto: Reuters
Grške in francoske fregate po grško-turškem trčenju v Sredozemskem morju izvajajo skupne vojaške vaje. Foto: Reuters

Pri tem je v sredo prišlo tudi do trčenja, potem ko se je grška vojaška ladja Limnos usmerila proti turški raziskovalni ladji. Pot ji je prekrižala turška fregata Kemal Reis. Grška ladja se je poskusila izogniti čelnemu trčenju, pri čemer se je njen lok dotaknil zadnjega dela turške fregate, je za Reuters povedal grški vir.

Grško obrambno ministrstvo je "mini trčenje" označilo za nesrečo, Turčija pa medtem Grčijo obtožuje provokacije.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je v Švici Evropsko unijo pozval, naj preneha "razvajati" Grčijo. Francijo pa je posvaril, naj se ne vključuje v spor. Grški zunanji minister Nikos Dendias se je medtem na Dunaju sestal z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom.

Ministri tudi o Libanonu in Venezueli

Evropski ministri so izmenjali tudi poglede na trenutno dogajanje v Libanonu po eksploziji, ki je prejšnji teden poškodovala polovico Bejruta, že sicer nestabilno in gospodarsko oslabljeno državo pa pahnila v politično, zdravstveno in humanitarno krizo.

Na koncu je visoki predstavnik Borrell ministre in državne sekretarje seznanil z zadnjimi pogovori z venezuelskimi predstavniki pred prihajajočimi decembrskimi parlamentarnimi volitvami v Venezueli.

Že nekaj let napeti odnosi med Brusljem in Caracasom so se še zaostrili konec junija, ko je Venezuela vodji diplomatske misije EU-ja v Caracasu Isabeli Brilhante Pedrosa dala na voljo 72 ur, da zapusti državo. Nekaj dni zatem so od izgona sicer odstopili.

Ministri članic EU-ja razpravljali o Belorusiji in Turčiji