Volodimir Zelenski bo prisegel kot predsednik Ukrajine 20. maja. Foto: Reuters
Volodimir Zelenski bo prisegel kot predsednik Ukrajine 20. maja. Foto: Reuters

Volodimir Zelenski je že ob svoji izvolitvi napovedal, da želi na mestu predsednika države priseči čim prej, da bi se s tem izognil političnemu vakuumu, saj je napovedal razrešitev rade in razpis predčasnih volitev.

Redne volitve v Ukrajini bi sicer morale biti oktobra letos.

Ukrajinski parlament, vrhovna rada, ima zdaj 30 dni časa za oblikovanje nove koalicije, kar pomeni, da Zelenski ne bo mogel razpisati predčasnih volitev, saj je rok za njihov razpis najpozneje pol leta pred koncem mandata parlamenta.

Vodja skupine Ljudska fronta Maksym Burbak je dejal, da je bila stranka del koalicije od leta 2014 in je v tem času izpolnila svoje obveznosti. Ob tem je pozval k takojšnjim pogovorom o oblikovanju vlade.

Edini uradni jezik v Ukrajini ukrajinščina

Zakon o ukrajinskem jeziku

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki se bo v ponedeljek poslovil od položaja, je v zadnjih dneh svojega mandata podpisal zakon o ukrajinskem jeziku, ki zaostruje javno rabo ukrajinščine. Zanj je v 450-članski vrhovni radi glasovalo 278 poslancev.

Ukrajinski jezik je tako postal edini uradni jezik v Ukrajini, zato ga bodo morali uporabljati vsi javni uslužbenci. "Ta zakon ne vpliva na nobenega od jezikov manjšin, ki živijo v Ukrajini. Ukrajincem smo le dali pravico, da brez omejitev poslušajo ukrajinske pesmi na ukrajinskem radiu, da gledajo filme in berejo knjige v ukrajinščini," je dejal Porošenko.

V 44-milijonski državi, v kateri na vzhodu govorijo predvsem rusko, na zahodu pa ukrajinsko, je ukrajinski jezik postal edini uradni jezik. Čez pet let pa bo moralo biti v ukrajinskih medijih več kot 90 odstotkov programa v ukrajinščini.