Parado si je ogledala množica ljudi. Foto: Reuters
Parado si je ogledala množica ljudi. Foto: Reuters

V paradi v središču Banjaluke je sodelovalo skoraj 3000 ljudi, vključno z nekaj sto pripadniki policije in konjeniki, ki so paradirali ob preletu helikopterjev. Sprehodili so se tudi pred tribuno, na kateri je bil ob uradnih predstavnikih bosanskih Srbov ter vojaških častnikih iz Srbije prisoten tudi ruski veleposlanik v BiH-u Igor Kalabukov.

V Republiki Srbski 9. januarja praznujejo dan republike, in sicer v spomin na ta dan leta 1992, ko so nekateri poslanci tedanjega parlamenta SR BiH-a razglasili Srbsko republiko BiH.

Ustavno sodišče Bosne in Hercegovine je že leta 2016 sprejelo sodbo, s katero je razveljavilo del zakona o praznikih v Republiki Srbski, ki je določil 9. januar za praznik republike.

Sodišče je ocenilo, da praznovanje dneva, ki je zaznamoval začetek kampanje množičnega etničnega preganjanja Nesrbov z ozemlja današnje Republike Srbske, žali čustva Hrvatov in Bošnjakov.

"Republika Srbska je naša država"

Srbski član predsedstva BiH-a Milorad Dodik je na paradi dejal, da je bil 9. januar 1992 rezultat prizadevanj za preprečevanje ponovitve zločinov nad Srbi, storjenih v drugi svetovni vojni, zato je bila sprejeta odločitev, da se država oblikuje iz delov ozemlja BiH-a.

Na paradi je sodelovalo več kot 800 pripradnikov različnih policijskih enot. Foto: Reuters
Na paradi je sodelovalo več kot 800 pripradnikov različnih policijskih enot. Foto: Reuters

"Republika Srbska je naša država, pa naj temu oporeka kdor hoče," je dejal Dodik in dodal, da je nedeljska parada v Banjaluki odgovor tudi na nedavno uvedbo sankcij.

ZDA so namreč v sredo uvedle sankcije proti voditelju bosanskih Srbov in z njim povezani televizijski mreži zaradi ogrožanja stabilnosti Bosne in Hercegovine ter celotne regije.

Dodik je dejal, da to ne bo ustavilo v njegovih namer in političnih ciljev in da bo poslušal želje svojega naroda, ne pa zahteve ZDA. Pri tem računa na podporo Srbije in drugih svetovnih zaveznikov, ki pa jih ni imenoval.

30. obletnica ustanovitve Republike Srbske