Med javnimi uslužbenci, katerih plače se bodo povišale, so tudi policisti. Foto: EPA
Med javnimi uslužbenci, katerih plače se bodo povišale, so tudi policisti. Foto: EPA

Finančna ministrica entitete Zora Vidović je po izrednem zasedanju parlamenta sporočila, da bodo plače policistov, sodnikov in javnih uslužbencev zvišali za od pet do 20 odstotkov.

Zvišanja bodo odvisna od t. i. plačilnih koeficientov, ki so dodeljeni posameznim delovnim mestom in se bodo pomnožili z osnovnim plačilom. Zaposleni na delovnih mestih z višjimi koeficienti ne bodo deležni zvišanja plačila, je še pojasnila Vidovićeva.

Povprečna mesečna plača v Republiki Srbski je po navedbah zavoda za statistiko v entiteti septembra znašala 909 bosanskih mark (464 evrov). Povprečna plača na celotnem območju BiH-a je septembra ob tem znašala 916 bosanskih mark (468 evrov), navaja agencija za statistiko BiH-a.

Oblasti Republike Srbske so se za povišanje plač in pokojnin odločile ob proračunskem presežku 67,6 milijona bosanskih mark (34,55 milijona evrov) v letošnjem letu.

V šestih letih BiH zapustilo pol milijona ljudi

Celotno območje Bosne in Hercegovine se v zadnjih letih spopada z množičnim izseljevanjem. Od leta 2013 je po podatkih državne agencije za statistiko državo zapustilo pol milijona ljudi.