Prisega novega vrha BiH-a. Foto: Reuters
Prisega novega vrha BiH-a. Foto: Reuters
Osem mesecev bo predsednik predsedstva Milorad Dodik. Foto: Reuters
Dodik je dejal, da se bo zavzemal za decentralizacijo BiH-a. Foto: Reuters

Na slovesnost v zgradbi predsedstva BiH-a, na kateri so bili številni predstavniki BiH-a in mednarodne skupnosti, je naloge predsedujočega predsedstvu BiH-a prevzel Milorad Dodik, ki jih bo po načelu rotacije opravljal naslednjih osem mesecev.

A Dodik je mnoge presenetil v ponedeljek, ko je v Banjaluki, dan pred ustanovno sejo predsedstva BiH-a v Sarajevu, prisegel že na ustanovni seji novega parlamenta srbske entitete. Mnogi so si to potezo razlagali kot sporočilo, da bo Dodik med svojim mandatom v ospredje postavljal interese srbske entitete.

Želja po osamosvojitvi?
Dodik je na ustanovni seji parlamenta Republike Srbske, na kateri sta bili tudi predsednici srbskega parlamenta Maja Gojković in vlade Ana Brnabić, prisegel, da bo kot novoizvoljeni član državnega predsedstva BiH-a "branil interese naroda in državljanov Republike Srbske". To srbsko entiteto znotraj BiH-a je znova imenoval za državo in dejal, da ji manjka le še mednarodno priznanje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zagotovil je, da ne bo oviral razvojnih projektov v Federaciji BiH-a, a hkrati ne bo dopustil, da bi kdo blokiral razvoj Republike Srbske. Prav tako namerava dosledno vztrajati pri spoštovanju daytonskega sporazuma. "BiH mora ostati decentralizirana," je zatrdil, saj da sicer ne bo napredka oziroma funkcionalnosti v entitetah, ki so po njegovih ocenah najpomembnejše.

Sedmo predsedstvo BiH-a
"V preteklih osmih letih sem kot predsednik Republike Srbske izpolnil vse cilje za ohranitev entitete in moja politika se ne bo spremenila. Spremenilo se bo le moje delovno mesto. Ostajam v Republiki Srbski, grem le sklenit še en pomemben posel za Republiko Srbsko," je dejal. Poudaril je, da se je odločil priseči tam, kjer je bil na volitvah 7. oktobra izvoljen, in tako poslati sporočilo, da je zanj Republika Srbska najpomembnejša.

Na oktobrskih splošnih volitvah v BiH-u je največ glasov za bošnjaškega člana predsedstva prejel Džaferović, ki je prejel 36,6 odstotka, za hrvaškega Komšić z 52,6-odstotno podporo in Dodik iz vrst srbskega naroda, za katerega je glasovalo 53,8 odstotka volivcev. Od leta 1996, ko so v BiH-u dobili tričlansko predsedstvo, je to že sedmo predsedstvo. Mandat predsedstva BiH-a sicer traja štiri leta.