Vlada je sprva načrtovala 2,4-odstotni primanjkljaj za naslednja tri leta. Foto: Reuters
Vlada je sprva načrtovala 2,4-odstotni primanjkljaj za naslednja tri leta. Foto: Reuters
Italijanska vlada popustila pritisku EU-ja

Potem ko je vlada pretekli teden predstavila predlog proračuna, ki predvideva primanjkljaj v vrednosti 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) za prihodnja tri leta, naj bi po poročanju časnikov Corriere della sera in La Repubblica zdaj predlagala primanjkljaj v vrednosti 2,2 odstotka BDP-ja za leto 2020, za leto 2021 pa dvoodstotni primanjkljaj.

Italijanska vlada bo tako očitno popustila pritiskom EU-ja. Evropska komisija je bila v preteklih dneh kritična, ker 2,4-odstotni primanjkljaj ni v skladu z evropskimi proračunskimi pravili, opredeljenimi v paktu za stabilnost in rast. Zaskrbljenost so izrazili tudi ministri držav članic evroobmočja.

Podpredsednik italijanske vlade in notranji minister Matteo Salvini je bil v torek kritičen do predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja, ki ga je okrivil, da destabilizira Italijo in straši vlagatelje. Zagrozil mu je, da bo zaradi tega od njega zahteval odškodnino, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Jaz se pogovarjam samo s treznimi ljudmi," je povedal v nekem intervjuju, pri čemer je namignil na Junckerjeve domnevne težave z alkoholom. "Preden spregovori, mora spiti dva kozarca vode. Naj že konča svoje grožnje," je dejal vodja skrajno desne koalicijske stranke Liga.

Zaradi napovedanega primanjkljaja je močno narasla zahtevana donosnost na italijanske obveznice.

Premier Giuseppe Conte je skušal v torek zvečer pomiriti trge z napovedjo, da bodo oblasti pospešile zniževanje javnega dolga, ki trenutno znaša 131 odstotkov BDP-ja. Konkretnih ukrepov za to ni predstavil.

Italijanska vlada popustila pritisku EU-ja