Vladimir Putin je še četrtič (2000, 2004, 2012) prisegel kot predsednik Rusije. Med letoma 1999 in 2000 ter 2008 in 2012 je bil ruski premier. Foto: Reuters
Vladimir Putin je še četrtič (2000, 2004, 2012) prisegel kot predsednik Rusije. Med letoma 1999 in 2000 ter 2008 in 2012 je bil ruski premier. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Putin in predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev, ki ga je Putin kmalu po inavguraciji predlagal za nov mandat. Medvedjeva mora zdaj potrditi še duma. Levo nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder. Foto: Reuters
Rusija
V vseruskih protestih proti Putinu je bilo v soboto aretiranih več kot 1.000 ljudi. Foto: Reuters
Putin začel četrti mandat na čelu Rusije
Putin četrtič prisegel kot predsednik Rusije

Dolgoletni ruski voditelj je gladko zmagal že v prvem krogu predsedniških volitev in s 76,7 odstotka podpore dosegel svoj najboljši volilni rezultat.

Tokratna inavguracija ni bila tako razkošna in pompozna kot leta 2012, saj se je Putin srečal le s prostovoljci, ki so mu pomagali v volilni kampanji. V prisegi je dejal, da bo "služil ruskemu ljudstvu, varoval njihove pravice in svoboščine ter branil rusko suverenost".

Pripeljal se je v limuzini ruske izdelave
Na inavguracijo v kremeljski dvorec se je pripeljal v novi limuzini ruske izdelave, imenovani Cortege, ki so jo v Kremlju prvič pokazali javnosti.

Več o Putinu, njegovem slogu vladanja in spremembah, ki so se zgodile v Rusiji pod njegovim vodstvom, si preberite v MMCpodrobno: Putinova Rusija.


Povrnili smo ponos domovini

"Menim, da je moja dolžnost in moj življenjski cilj, da naredim vse, kar je mogoče, za Rusijo, za njeno sedanjost in za njeno bodočnost,"
je dejal Putin z roko na ruski ustavi. "Močno se zavedam svoje velike odgovornosti," je poudaril in se zahvalil Rusom za iskreno podporo in povezanost. "Povrnili smo ponos naši domovini. Kot voditelj države bom naredi vse, kar bom lahko, za povečanje moči in blaginje Rusije," je obljubil Putin.

Smo močno moštvo
Rusija po njegovih besedah potrebuje izboljšave na številnih področjih, da bi zagotovila svobodno in pravično družbo. Država bi morala biti moderna in dinamična. Rusija je v svoji tisočletni zgodovini večkrat premagala težka obdobja in kot feniks vstala iz pepela, je dejal Putin. "Smo močno moštvo, sposobno preseči sleherno prepreko," je zatrdil. V prvi vrsti so bili med drugim ruski premier Dmitrij Medvedjev, patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril in nekdanji nemški kancler, zdaj pa član upravnega odbora Gazproma Gerhard Schröder. Slovesnosti v kremeljskem dvorcu se je udeležilo približno 5.000 ljudi.

Na oblasti od leta 1999
65-letni Putin, ki Rusiji kot predsednik ali premier vlada že od leta 1999, tudi na letošnjih volitvah ni imel prave konkurence. Z njim se je pomerilo sedem kandidatov, med katerimi je največ podpore, 11,8 odstotka, zbral kandidat komunistične partije Pavel Grudinin.

Medvedjev ostaja predsednik vlade
Putin je ob zmagi napovedal, da bo po njegovi inavguraciji prišlo do sprememb v vladi, ki jo vodi premier Medvedjev. Kmalu zatem je Medvedjeva predlagal za novega starega premierja, imena ministrov pa še niso znana.

Enak manever kot v preteklosti?
To bo verjetno zadnji Putinov mandat, saj ruska ustava dovoljuje zgolj dva zaporedna mandata. V preteklosti ga to sicer ni ustavilo. Putin bi lahko tako kot leta 2008 znova postal premier, nato pa bi se lahko znova potegoval za predsedniški položaj. Tako bi bil, ko bi se poskušal vrniti v Kremelj, sicer star že 77 let.

V soboto protesti proti Putinu
Proti Putinu so v soboto po vsej Rusiji potekali množični protesti pod sloganom Za nas ni car. Policija je v 19 mestih aretirala okoli 1.600 ljudi, tudi opozicijskega kritika Alekseja Navalnega, ki pa so ga v nedeljo že izpustili iz pripora.

Putin začel četrti mandat na čelu Rusije
Putin četrtič prisegel kot predsednik Rusije