Mary Lou MacDonald. Foto: EPA
Mary Lou MacDonald. Foto: EPA

"Zdaj je čas, da se izkoristi priložnost za začetek dialoga o irski enotnosti. Vlada ne more še naprej gledati stran. Dogajajo se spremembe in naloga vseh nas je, da izkoristimo priložnost," je dejala Mary Lou McDonald in hkrati poudarila, da se približuje prihodnost enotnosti in napredka.

V govoru v Dublinu ob predstavitvi predloga proračuna stranke Sinn Fein za leto 2023 je dejala, da bo njena stranka zagotovila finančna sredstva za ustanovitev državljanske skupščine o ponovni združitvi Irske. "Čas je za vključujoč pogovor o prihodnosti naše države in to je prihodnost, ki pripada vsem, ki ta otok imenujejo dom," je povedala.

Na Severnem Irskem prvič več katoličanov kot protestantov

Njen poziv je bil izrečen po tem, ko so podatki popisa prebivalstva za leto 2021 pokazali, da je na Severnem Irskem število katoličanov prvič preseglo število protestantov.

Meja med Irsko in Severno Irsko pri kraju Newry. Foto: EPA
Meja med Irsko in Severno Irsko pri kraju Newry. Foto: EPA

45,7 odstotka prebivalcev je namreč izjavilo, da so katoličani ali da so bili katoliško vzgojeni.

Povečanje deleža katoličanov oziroma padanje deleža protestantov je okrepilo pozive k razpisu referenduma o združitvi Severne Irske z Irsko.

"Severna Irska je država, katere meje so bile zarisane leta 1921, da bi ohranili veliko protestantsko večino na območju," je izide popisa komentiral Sam McBride, glavni urednik za Severno Irsko pri časopisu Belfast Telegraph. "To je zgodovinski premik, ki bo imel politične posledice, vendar ne pomeni tega, kar bi pomenil leta 1921 – vera ni več preprost označevalec ustavnih preferenc," je dodal.

Sinn Fein, zagovornik združitve, letos prvič prejel največ glasov

Glavna zagovornica referenduma je prav nacionalistična stranka Sinn Fein, ki je zmagala na zadnjih regionalnih volitvah maja letos. Katoliški nacionalisti so sploh prvič na volitvah prejeli največ glasov.

Po drugi strani unionisti zavračajo povezavo med popisom prebivalstva in referendumom o tem, ali naj bo pokrajina na severnem delu irskega otoka še naprej pod britansko krono.

V skladu z velikonočnim sporazumom iz leta 1998, ki je naredil konec desetletjem sektaškega nasilja, mora sekretariat Združenega kraljestva za Severno Irsko referendum organizirati, "če v danem trenutku presodi, da bi večina volivcev želela, da Severna Irska ni več del Združenega kraljestva".