Slovenski zunanji minister Anže Logar in njegov madžarski kolega Peter Szijjarto med četrtkovim srečanjem v Dolgi vasi. Ministra sta ocenila, da sta državi med najuspešnejšimi pri spopadu z epidemijo covida-19. Madžarska je po Hrvaški druga država, s katero je Slovenija odpravila omejitve na meji. Foto: BoBo
Slovenski zunanji minister Anže Logar in njegov madžarski kolega Peter Szijjarto med četrtkovim srečanjem v Dolgi vasi. Ministra sta ocenila, da sta državi med najuspešnejšimi pri spopadu z epidemijo covida-19. Madžarska je po Hrvaški druga država, s katero je Slovenija odpravila omejitve na meji. Foto: BoBo

Vse omejitve ob prehajanju meje, uvedene zaradi pandemije covida-19, so s četrtkom odpravljene na štirih mejnih prehodih, ki so bili odprti že do zdaj. To so Hodoš–Bajansenye, Dolga vas–Redics, Pince (avtocesta)–Torniyszentmiklos (Orszagut) in Pince (lokalna cesta)–Torniyszentmiklos. Preostale prehode bodo po napovedih odprli v torek.

Logar in Szijjarto odprla slovensko-madžarsko mejo

Ministra za čimprejšnje odprtje meja v regiji
Po srečanju sta ministra ocenila, da sta Slovenija in Madžarska pri spopadanju s širjenjem epidemije covida-19 med najuspešnejšimi državami članicami EU-ja, zavzela pa sta se tudi za čimprejšnje odprtje meja v regiji. Po besedah Szijjarta je pandemija pokazala, kako tesno smo navezani drug na drugega v Srednji Evropi ter v sosedstvu Madžari in Slovenci. V tem težkem obdobju smo utrdili prijateljstvo, partnerstvo in sodelovanje ter si pomagali v boju proti novemu koronavirusu, je dejal. Dodal je, da sta državi zaradi preudarnih ukrepov in nizkega števila okuženih lahko znova brez omejitev odprli mejo.

Meja med Slovenijo in Madžarsko odprta

Odprtje meje z Avstrijo najpozneje 15. junija, z Italijo še ne
Logar je ob tem pojasnil, da pogovori o spremembi mejnega režima s sosednjimi državami potekajo na partnerski osnovi in na podlagi opredelitve Nacionalnega inštituta za javno zdravje, katere države so varne. Pri tem verjame, da bo Slovenija v prihodnjih dneh z državami s podobno epidemiološko sliko nadaljevala pogovore v upanju, da najdejo skupne točke. Če se bo uskladila z Avstrijo, bo režim sproščen, sicer pa pričakuje, da se bo to zgodilo 15. junija. Italija medtem za zdaj ne ustreza epidemiološkim standardom, zato pogovorov sploh ne more biti.

Logar za hiter in ambiciozen dogovor o večletnem finančnem okviru
Ministra sta govorila tudi o dejavnostih na ravni Evropske unije za spoprijemanje z gospodarskimi, javnofinančnimi in drugimi posledicami epidemije. V tem okviru sta izmenjala stališča do aktualnega predloga Evropske komisije za večletni finančni okvir, ki vključuje tudi oblikovanje sklada za okrevanje in odpornost. Logar se je zavzel za hiter in ambiciozen dogovor o večletnem finančnem okviru, ki ga potrebujemo za spopadanje s posledicami epidemije koronavirusne bolezni 19. Za Slovenijo ostaja med prioritetnimi področji kohezijska politika.

Slovenska in madžarska vlada si stojita ob strani, zagovarjali bomo ista stališča, si pomagali, pa naj gre za nezakonite migracije, ohranitev kohezijskih sredstev ali širitev EU-ja.

Peter Szijjarto

Szijjarto: Ob pandemiji se oblikuje nov svetovni red
Szijjarto je ob tem dejal, da se po pandemiji oblikuje nov svetovni red, v katerem bodo tudi nove dileme, ki bodo povzročale nove nesporazume.

"Slovenska in madžarska vlada si stojita ob strani, zagovarjali bomo ista stališča, si pomagali, pa naj gre za nezakonite migracije, ohranitev kohezijskih sredstev ali širitev EU-ja," je poudaril madžarski minister.

Srečanje Logarja s porabskimi Slovenci
Szijjarto in Logar sta poudarila pomen zagotavljanja pravic pripadnikov slovenske in madžarske narodne skupnosti v dvostranskih odnosih med državama. Logar je pozdravil pripravo razvojnega programa za Porabje, ki ga je madžarska vlada sprejela oktobra 2019, ter izrazil pričakovanje, da bodo čim prej objavljeni razpisi za črpanje sredstev.

Logar je po pogovoru s Szijjartom odšel v Monošter, kjer se je na slovenskem generalnem konzulatu srečal s predstavniki porabskih Slovencev. Srečal se je z Eriko Koleš Kiss, zagovornico Slovencev v madžarskem parlamentu, Andrejo Kopač, predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem ter Karlom Holcem, predsednikom Državne slovenske samouprave. V Monoštru je obiskal tudi Slovenski kulturni in informativni center Lipa, kjer imata sedež slovenski Radio Monošter in časopis Porabje.

V Italiji in Sloveniji so bili kritični do avstrijske zadržanosti pri odpiranju meja. Foto: Reuters
V Italiji in Sloveniji so bili kritični do avstrijske zadržanosti pri odpiranju meja. Foto: Reuters

Avstrija zadržana do odpiranja meje s Slovenijo in Italijo
Medtem pa sta avstrijska minister za zdravje Rudolf Anschober in ministrica za turizem Elisabeth Köstinger še naprej zadržana glede odpiranja meje s Slovenijo in Italijo. V Italiji so kljub izboljšanju glavni vir skrbi epidemiološke razmere, Slovenija pa da omogoča hitro povezavo med Italijo in Avstrijo.

"Italija je še vedno žarišče, čeprav so se razmere v nekaterih deželah izboljšale in se zelo trudijo," je za današnjo izdajo časopisa Oberösterreichischen Nachrichten dejal Anschober. Kot je dodal, je velik zagovornik svobode gibanja, a svari, da je treba biti pri Italiji previden.

Nevarnosti diplomatskega zaostrovanja s Slovenijo in Avstrijo se zaradi zadržanosti Avstrije Anschober ne boji, češ da so epidemiološke razmere pri odločanju glavni parameter. Razume, da Slovenija svoje stališče brani z "dobrimi številkami", a "dejstvo je tudi, da je mogoče prek Slovenije zelo hitro priti v Italijo".

Da so zaradi stanja okužb v Italiji še vedno zaskrbljeni, je za časopis Tiroler Tageszeitung potrdila tudi ministrica za turizem Elisabeth Köstinger, ki je dodala, da jih je "zelo presenetilo" odprtje meja v Sloveniji. "Če bo število okužb v sosednjih državah znova nizko, nimamo z odprtjem meja nikakršne težave," je še dodala.

V Avstriji zmed med gostinci in hotelirji

Avstrija naj bi 15. junija odprla meje z Nemčijo in Švico. Podobno skupno ukinitev omejitev potovanj sredi junija načrtuje tudi z vzhodnimi sosedami Češko, Slovaško in Madžarsko. Prihodnji teden je po poročanju časopisa Tiroler Tageszeitung glede nadaljnjega odpiranja predvideno srečanje avstrijskega zunanjega ministra s sosednjimi državami.

V Rimu in Ljubljani kritični do Dunaja
Tako v Italiji kot v Sloveniji so bili kritični do avstrijske zadržanosti pri odpiranju meja. Italija v odpravi omejitev svobode gibanja tudi ne vidi nevarnosti za javno zdravje. "Nevarnosti ni, če se držimo pravil," je v pogovoru za časopis Corriere del Veneto dejal italijanski zunanji minister Luigi Di Maio in znova izrazil prepričanje, da bo 15. junija mogoče odprtje meja.

Slovenija je sredi maja za državljane EU-ja na meji odpravila obveznost karantene, a je odlok kmalu spremenila. Odpiranje meja bo potekalo postopoma. Seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, pa se sproti posodablja. Za zdaj sta na njem le Hrvaška in Madžarska.