Kdor bo želel na Hrvaško, mora biti pripravljen, da bo ob tem s hrvaško policijo delil podatke o mestu začasnega bivanja in telefonsko številko, je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. S Hrvaškega lahko slovensko-hrvaško mejo prestopajo tuji državljani, ki imajo stalno ali začasno prebivališče in so lahko iz tretjih držav, če niso bili zunaj EU-ja več kot 14 dni. V Slovenijo lahko prihajajo tuji državljani tudi na enodnevno službeno pot, na pogrebe in druga nujna opravila ter dijaki in učenci, ki se šolajo v Sloveniji.

Sorodna novica Od četrtka v Ljubljani mogoče samoplačniško testiranje na novi koronavirus

Za čimprejšnjo normalizacijo na meji z Italijo

Medtem pa omejitve na meji z Italijo povzročajo "škodo gospodarskim, šolskim, znanstvenim in drugim dejavnostim, pa tudi osebnemu in družinskemu življenju mnogih ljudi", opozarjajo v Italijansko-slovenskem forumu. Pozivajo k olajšanju in postopni normalizaciji življenja ter oblikovanju skupnega načrta obeh držav za prilagoditev ukrepov. Uvesti bi bilo treba usklajen sistem spremljanja, reševanja in uveljavljanja potrebnih omejitev, pravijo. To je po njihovem mnenju še toliko pomembnejše ob bližajoči se turistični sezoni.

Janša s Kurzem, a konkretnih informacij o meji ni

Premier Janez Janša pa je tvitnil, da se je pogovarjal tudi z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem. Govorila sta tudi o "odpiranju meja in izkušnjah v boju s koronavirusom, kjer sta Slovenija in Avstrija med najuspešnejšimi državami". A konkretnih informacij o odpiranju slovensko-avstrijske meje še ni, medtem ko Avstrija s Češko in Slovaško načrtuje, da bi skupne meje odprle brez omejitev, k temu pa naj bi povabili tudi Madžarsko. Avstrija je sicer do zdaj dogovor o popolnem odprtju mej, in sicer 15. junija, dosegla z Nemčijo in Švico.

V Avstriji ugibajo, da bi lahko bil razlog za počasnejše odpiranje meje s Slovenijo tudi to, da želijo doma obdržati svoje turiste - lani so namreč avstrijski gostje v Sloveniji ustvarili za milijon nočitev, je poročala dopisnica Petra Kos Gnamuš. Medtem pa ORF piše, da Avstrija s sproščanjem ukrepov na meji s Slovenijo odlaša, saj je Slovenija odprla svoje meje za vse državljane Unije, kar pomeni, da bi čez Slovenijo lahko prišli v Avstrijo tudi prebivalci Italije.

Trenutno je v Sloveniji 21 aktivno okuženih

V ponedeljek so pri nas odkrili eno novo okužbo z novim koronavirusom, nihče zaradi covida-19 ni umrl. V Sloveniji so sicer doslej umrli 104 bolniki s covidom-19, skupaj pa je bilo potrjenih 1467 okužb z novim koronavirusom. Trenutno je po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje 21 aktivnih primerov okužb.