Vse slovenske meje, razen s Hrvaško, ostajajo zaprte

Nehammer je med pogovorom pojasnil, da Avstrijce predvsem skrbi, da čez mejo s Slovenijo ne bi v Avstrijo prišli tudi Italijani, saj zdravstvene razmere v Italiji namreč še niso takšne, da bi Avstrija lahko sprostila vstop. Kot so na ministrstvu za notranje zadeve zapisali v sporočilu za javnost, je Nehammer poudaril dva razloga, "in sicer skrb, da bi državljani Italije prišli v Avstrijo prek Slovenije in Hrvaške (...), ter nezakonite migracije".

Hojs je zagotovil, da ima tudi Slovenija na meji z Italijo uvedene omejevalne ukrepe in da bodo ti ukrepi ostali v veljavi do izboljšanja epidemiološke slike v Italiji ter do sklenitve posebnega tehničnega dogovora med državama. Hojs je ob tem izrazil prepričanje, da bo odločitev Avstrije o odpravi ukrepov na meji s Slovenijo sprejeta čim prej.

Ministra sta govorila tudi o migracijskih razmerah v državah regije. Nehammer je glede te problematike napovedal organizacijo ministrske konference o varovanju meja, minister Hojs pa je predlog podprl in napovedal dejavno udeležbo Slovenije.

Avstrija, Češka, Slovaška in Madžarska za popolno odprtje meja

Medtem so se Avstrija, Češka, Slovaška in Madžarska zavzele za popolno odprtje meja sredi junija ob pogoju, da bodo številke glede pandemije še naprej spodbudne. Končno odločitev o odprtju meja med omenjenimi državami bodo sprejeli premierji, je sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Italije in Slovenije pri tem ni omenil.

"Videokonferenca je jasno pokazala, da obstaja pozitivna dinamika glede ponovne vzpostavitve prostega pretoka oseb sredi junija," je dejal Schallenberg in dodal, da je predpogoj "nadaljnji pozitivni razvoj številk, tako da naj bi končno odločitev o odprtju meja zelo kmalu sprejeli predsedniki vlad teh držav." Odločitev o istočasnem odprtju meja za vse štiri države je v rokah vlad posameznih držav, so ob tem dodatno sporočili z avstrijskega zunanjega ministrstva ob do zdaj zadržanem stališču Slovaške.

Ob tem so na Dunaju zgolj dodali, da poteka "redna izmenjava mnenj z vsemi sosednjimi državami", tudi z Italijo in Slovenijo, in napovedali, da naj bi se avstrijski zunanji minister v kratkem po telefonu pogovarjal z italijanskim kolegom Luigijem Di Maiem. "Omejitev prostega pretoka oseb z Italijo mora biti čim krajša, a ostati v veljavi, dokler bo treba," so še sporočili z avstrijskega zunanjega ministrstva. Italija namerava svoje meje za državljane Evropske unije odpreti 3. junija, kar je za Avstrijo po navedbah prezgodaj.

V Avstriji so do zdaj opravili 405.341 testov. Okužbo z novim koronavirusom so skupno potrdili pri 16.463 ljudeh. Umrlo je 641 ljudi. V nedeljo so v Avstriji potrdili 32 novih okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA
V Avstriji so do zdaj opravili 405.341 testov. Okužbo z novim koronavirusom so skupno potrdili pri 16.463 ljudeh. Umrlo je 641 ljudi. V nedeljo so v Avstriji potrdili 32 novih okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA

Slovenci lahko v Črno goro in na Ciper

Črna gora bo na začetku junija odprla meje za nekatere države, tudi Slovenijo, je sporočil črnogorski premier Duško Marković. Dodal je, da bo država meje odprla za tiste države, ki izpolnjujejo merila črnogorskega inštituta za javno zdravje, to je 25 ali manj obolelih s covidom-19 na 100.000 prebivalcev. Poleg Slovenije bo Črna gora meje odprla še za Hrvaško, Avstrijo, Nemčijo, Poljsko, Češko, Madžarsko, Albanijo in Grčijo.

Kot je za Televizijo Slovenija poročal Adrijan Bakič, je Slovenija tudi na ciprskem seznamu dobrodošlih gostov. Na Ciper bodo lahko slovenski državljani brez kakršnih koli omejitev tako odpotovali sredi junija.