Sošolci in prijatelji žrtev streljanja na beograjski šoli na začetku maja so se jim poklonili s svečami in cvetjem. Foto: Reuters
Sošolci in prijatelji žrtev streljanja na beograjski šoli na začetku maja so se jim poklonili s svečami in cvetjem. Foto: Reuters

Očetu so podaljšali pripor, ker bi na prostosti lahko ponovil kaznivo dejanje in ker je za kaznivo dejanje, za katero ga bremenijo, predpisana zaporna kazen, daljša od desetih let, so sporočili z višjega sodišča v Beogradu. Dodali so še, da sta način izvedbe in resnost posledic dejanja vznemirila javnost, kar bi lahko ogrozilo nemoteno in pošteno vodenje kazenskega postopka.

Oče 13-letnika je sicer v priporu od 5. maja. Očitajo mu hujše kršitve splošne varnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen do 12 let. Sumijo ga, da je sina učil streljanja s strelnim orožjem, pa tudi, da ni ustrezno hranil orožja, s katerim je sin izvedel strelski napad.

Preiskujejo tudi napadalčevo mater

Srbska policija je po nalogu državnega tožilstva medtem uvedla preiskavo tudi proti materi 13-letnega napadalca zaradi suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja in zlorabe.
13-letnik je po napadu v psihiatrični ustanovi. Zaradi mladosti ni kazensko odgovoren.

Srbska vlada je včeraj sporočila, da deček pred tem ni bil žrtev vrstniškega nasilja. Dodali so, da bo osnovna šola Vladislava Ribnikarja v Beogradu ostala šola. Objekt bodo obnovili in ob tem zgradili spominski del za pokojne učence in varnostnika.

Šolsko leto se bo končalo predčasno

Vlada je v četrtek tudi sporočila, da je zaradi dveh nedavnih strelskih tragedij sprejela sklep o predčasnem koncu šolskega leta, ki se bo tako končalo 6. junija. Osnovne in srednje šole, ki bodo to želele, lahko vseeno nadaljujejo pouk do 20. junija, v tem času pa se lahko posvetijo posebnim dejavnostim za razvoj socialnih in čustvenih kompetenc učencev.