Nekdanji kosovski premier Ramush Haradinaj (v sredini) je bil med vojno na Kosovu na enem od vodilnih položajev v OVK-ju. Foto: Reuters
Nekdanji kosovski premier Ramush Haradinaj (v sredini) je bil med vojno na Kosovu na enem od vodilnih položajev v OVK-ju. Foto: Reuters

Glavni tožilec sodišča Jack Smith je predsednico sodišča Ekaterino Trendafilovo pozval, naj določi sodnika za postopek, s katerim bodo preverili obtožnice. Šele takrat naj bi javno objavili tudi imena vseh obtoženih in njihovo skupno število.

Posebno sodišče za Kosovo je bilo ustanovljeno leta 2015 in naj bi preganjalo domnevne zločine pripadnikov osvobodilne vojske Kosova (OVK) nad Srbi med vojno v 90. letih minulega stoletja.

Kosovska vlada je v ustanovitev sodišča privolila ob pritisku ZDA in Evropske unije. Pobuda za ustanovitev sodišča je prišla po poročilu posebnega poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja, ki OVK-ju očita zunajsodne poboje, ugrabitve ter sodelovanje pri preprodaji organov, ki so jih odvzeli vojnim ujetnikom.

Zaslišanje več kot 250 pripadnikov OVK-ja

Od leta 2018 je sodišče zaslišalo več kot 250 nekdanjih pripadnikov OVK-ja, med drugim nekdanja premierja Ramusha Haradinaja in predsednika parlamenta Kadrija Veselija, ki sta bila med vojno na Kosovu na vodilnih mestih v OVK-ju.

Leta 2016 so za predsednico sodišča imenovali bolgarsko pravnico Trendafilovo. Glavni tožilec je ameriški pravnik Jack Smith. Posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu je sicer del kosovskega pravosodnega sistema, vendar so v njem zaposleni izključno tujci. Sedež sodišča je v Haagu, kar naj bi omogočilo boljšo zaščito prič.