Po potrditvi v parlamentu bo Albin Kurti postal novi kosovski premier. Foto: Reuters
Po potrditvi v parlamentu bo Albin Kurti postal novi kosovski premier. Foto: Reuters

Levičarska stranka Vetevendosje (Samoopredelitev) je na oktobrskih predčasnih parlamentarnih volitvah dobila največ glasov, zato bo njen voditelj, 44-letni Albin Kurti, postal novi premier. V vladi bo tudi desnosredinska Demokratska zveza Kosova (LDK), ki jo vodi Isa Mustafa, ob njej pa še šest skupin, ki predstavljajo Srbe, Turke, Bošnjake in druge etnične manjšine.

"Podpisali smo dogovor," je Kurti dejal v nedeljo na novinarski konferenci. Koalicija bo imela v 120-članskem parlamentu 77 glasov, poslanci bodo o njej glasovali v ponedeljek.

Glavna vprašanja so se nanašala na delitev položajev v vladni administraciji. Po sklenjenem dogovoru bo vlado sestavljalo 15 ministrstev, od teh jih bo vsaka od strank vodila po šest, preostala tri pa bodo prevzeli predstavniki etničnih manjšin. Poleg tega se bo stranka Vetevendosje odpovedala položaju predsednika parlamenta, čeprav je bil na ta položaj že imenovan njihov poslanec Glauk Konjufca.

"Verjamemo, da gre za dober dogovor, ki bo državi omogočil potrebne spremembe," je povedal Mustafa. Kot je dodal, si želi, da bi bila vlada uspešna in končno zadostila pričakovanjem ljudi.

Na predčasnih volitvah oktobra lani je Vetevendosje osvojil 29 poslanskih mandatov, LDK pa 28. Obe stranki sta ves čas nasprotovali sklenitvi koalicije z Demokratsko stranko Kosova, ki je bila na oblasti več kot deset let. Kurti je v predvolilnem boju obljubljal, da bo končal korupcijo in nepotizem predhodnikov.

Haradinaj odstopil

Volitve so izvedli, potem ko je Ramush Haradinaj, nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK), poleti odstopil s premierskega položaja. Kot razlog je navedel poziv na pričanje na haaškem posebnem sodišču za vojne zločine na Kosovu. S premierskega položaja je Haradinaj odstopil tudi marca 2005, ko je haaško sodišče objavilo obtožnico proti njemu zaradi vojnih zločinov v spopadih na Kosovu. Na sojenju je bil nato leta 2012 oproščen vseh obtožb. To je bila zanj že druga oprostilna sodba na tem sodišču.