Foto: EPA
Foto: EPA

EMA je sporočila, da je odbor za varnost zdravil začel pregled, med katerim bo ocenil poročila o trombeboličnih dogodkih pri ljudeh, ki so se cepili s cepivom Johnson & Johsona. Gre za štiri resne primere neobičajnih krvnih strdkov z nizkimi trombociti.

Kot so sporočili iz EME, se je en primer zgodil med kliničnim testiranjem, trije pa med cepljenjem v ZDA. Eden od njih je bil smrten.

EMA dala zeleno luč

Evropska agencija za zdravila (EMA) je ta teden sporočila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Obenem je potrdila, da ostajajo koristi od cepiva večje od tveganj. Čeprav ministri za zdravje članic EU-ja niso dosegli enotnega dogovora glede uporabe cepiva, je več držav njegovo uporabo omejilo na starejše osebe.

EMA je uporabo cepiva Johnson & Johnsona v EU-ju odobrila 11. marca, cepljenje pa se bo začelo še ta mesec.

Agencija preiskavo začenja nekaj dni po tistem, ko je sporočila, da gre pri podobnih krvnih strdkih po cepljenju s cepivom AstraZenece za redek stranski učinek.

Francija priporoča drugi odmerek drugega proizvajalca

Francoski urad za zdravje (HAS) pa je prejšnji mesec priporočil, naj z AstraZeneco cepijo le starejše od 55 let, potem ko so se pojavila redka poročila o krvnih strdkih.

Svetovali so, da se z AstraZeneco lahko cepijo tudi mlajši, ki so že prejeli prvi odmerek tega cepiva. Zdaj so stališče spremenili. AstraZenece tako ne bodo prejeli niti mlajši od 55 let, ki so bili z njo enkrat že cepljeni. Zanje priporočajo, da kot drugi odmerek uporabijo cepivo Moderne ali Pfizerja.

Po mnenju HAS-a to vpliva na približno 533.000 ljudi, saj je Francija v prednostno skupino za cepljenje uvrstila zdravstvene delavce, med katerimi je veliko mladih.

EMA meni, da so koristi cepiva proti covidu-19 AstraZenece večje od tveganj. Foto: EPA
EMA meni, da so koristi cepiva proti covidu-19 AstraZenece večje od tveganj. Foto: EPA

Tudi 41-letni francoski minister za zdravje Olivier Veran, sicer nevrolog, je bil s cepivom AstraZenece cepljen na začetku februarja.

"Popolnoma sprejemljivo je, ko rečemo, da ne priporočamo cepiva AstreZenece za mlajše od 55 let, medtem ko skušamo izvedeti več," je povedal.

WHO: Ni dovolj informacij o kombiniranju različnih cepiv proti covidu-19

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je posvarila, da ni dovolj informacij o menjavi cepiv proti covidu-19 med prvim in drugim odmerkom.

"Ni dovolj podatkov, da bi lahko rekli, ali je mogoče kaj takega. Menjava cepiv ni nekaj, kar bi lahko priporočili," je dejala tiskovna predstavnica WHO-ja Margaret Harris. Čeprav trenutno še nimajo podatkov o varnosti kombiniranja različnih cepiv, pa so podali raziskovalno priporočilo, da se to razišče, da bi lažje razumeli, ali se ta strategija lahko uporablja ali ne.

Več kliničnih raziskav sicer že proučuje učinkovitost kombiniranja dveh tipov cepiva.