Puščanje plina sta povzročili najmanj dve eksploziji. Foto: Reuters
Puščanje plina sta povzročili najmanj dve eksploziji. Foto: Reuters

Na plinovodih Severni tok 1 in 2, prek katerega teče dobava plina iz Rusije v Evropo, so prejšnji teden potrdili štiri puščanja. Strokovnjaki sumijo, da sta bila plinovoda bombardirana, pri čemer so nekateri prst uperili proti Moskvi. Ta je v preteklih mesecih dobavo plina stari celini že močno zmanjšala, potem ko so zahodne države zaradi invazije v Ukrajini proti Rusiji uvedle več sankcij.

Konec tedna so danske oblasti sporočile, da iz Severnega toka plin ne uhaja več. Švedska obalna straža je danes potrdila, da se je sicer puščanje iz večje poškodbe očitno ustavilo. O puščanjih na danskem ozemlju pa danes ni bilo novih poročil.

Poročilo, da se je puščanje ustavilo, je sicer temeljilo na podatkih, ki jih je operater plinovodov Nord Stream posredoval Danski in Švedski. Na njunih ozemljih je namreč prišlo do puščanj.

Švedska obalna straža je nato danes zaprla pet navtičnih milj oziroma približno devet kilometrov voda okoli poškodovanih plinovodov. Zapora pomeni, da je tam prepovedano premikanje ladij, sidranje, potapljanje in ribolov.

Švedski javni tožilec Mats Ljungqvist je ob tem dejal, da je "ukrep potreben za nadaljevanje preiskave suma sabotaže na plinovodih".