Theresa May je doživela več pomembnih porazov v parlamentu glede vprašanja brexita. Foto: Reuters
Theresa May je doživela več pomembnih porazov v parlamentu glede vprašanja brexita. Foto: Reuters

Šest tednov pred izstopom Velike Britanije iz EU-ja so poslanci in poslanke spodnjega doma parlamenta s 303 glasovi proti 258 zavrnili predlog vlade, s katerim bi zgolj izrazili podporo procesu.

V zavrnjenem predlogu vlade je pisalo, da "pogovori med EU-jem in Združenim kraljestvom o varovalu za Severno Irsko potekajo" in poslance ter poslanke poziva, da ponovijo podporo pristopu za izstop iz EU-ja, ki so ga izrazili na glasovanju 29. januarja. Takrat so potrdili dopolnili, s katerima so zavrnili brexit brez dogovora in pozvali k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo.

Najbolj goreči zagovorniki brexita v vrstah konservativcev namreč ne želijo privoliti v to, da bi vlada opustila možnost izstopa iz povezave brez dogovora z EU-jem.

Še pred glasovanjem so opozorili, da se bodo glasovanja vzdržali, če v predlogu ne bo tudi možnosti izstopa brez dogovora. Tako so prispevali k zavrnitvi predloga manjšinske vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glasovanje za vlado sicer ni zavezujoče, a je oslabilo premierko v njenih prizadevanjih, da bi znova odprla pogajanja o brexitu z Brusljem.

Corbyn: Ni večine za smernice premierke

"Današnje glasovanje kaže, da ni večine za smernice premierke pri brexitu," je opozoril vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, ki je ocenil, da vlada ne more več ignorirati parlamenta ali poskušati s težavo priti do 29. marca brez koherentnega načrta.

Poraz pa je v spodnjem domu parlamenta doživel tudi Corbyn, ki je vlado znova obtožil, da se "igra s časom". S 322 glasovi proti 306 so poslanci in poslanke zavrnili njegovo dopolnilo, s katerim je želel omejiti manevrski prostor vladi.

Poslanci so zavrnili tudi dopolnilo Škotske nacionalne stranke (SNP), da bi vlada predlagala poseben zakon, s katerim bi ustavili brexit. Konservativna poslanka Anna Soubry pa je še pred glasovanjem umaknila dopolnilo, v katerem je od vlade zahtevala objavo študije o vplivu brexita brez dogovora na gospodarstvo. Pojasnila je, da ji je vlada zagotovila, da bodo študijo objavili.

Bo nov poraz vplival na zaupanje v EU-ju?

Zaradi omenjene zavrnitve vladnega predloga sicer britanski vladi ni treba spreminjati taktike, bo pa to negativno vplivalo na zaupanje evropskih voditeljev, da bo premierka zagotovila podporo za morebitni spremenjeni dogovor.

Današnje glasovanje je tudi okrepilo možnost, da bo Velika Britanija iz EU-ja izstopila brez dogovora, česar se bojijo številna podjetja, a tudi da bodo brexit preložili ali celo odstopili od njega.