Theresa May je Belfast obiskala pred potjo v Bruselj. Foto: Reuters
Theresa May je Belfast obiskala pred potjo v Bruselj. Foto: Reuters

Je pa ponovila, da je vprašanje irskega varovala ključno, da bi parlament v Londonu potrdil dogovor z EU-jem o izstopu Združenega kraljestva iz Unije.

Priznala je, da bi med prebivalci Severne Irske lahko povzročilo "pravo zaskrbljenost" zaradi ponovnega odpiranja vprašanja varovala, ki naj bi ob brexitu preprečil uvedbo "trde" meje na irskem otoku, vendar pa je skušala v svojem nagovoru zagotoviti, da je njena zavezanost temu neomajna.

"Zavedam se, da je to ključen trenutek za Severno Irsko. Zagotavljam pa vam, da so edinstvene potrebe v tem delu Združenega kraljestva ena mojih glavnih prioritet, odkar sem premierka," je poudarila v nagovoru severnoirskim poslovnežem.

"V zadnjih dveh letih in pol smo naredili velik napredek pri iskanju rešitve, ki bi bila ustrezna tako za Severno Irsko kot Irsko," je poudarila in zagotovila, da bo, čeprav je britanski parlament zavrnil ločitveni dogovor z EU-jem zaradi irskega varovala, storila vse, da se ne bo zaostril režim na Severnem Irskem, ki je bil vzpostavljen z velikonočnim mirovnim sporazumom.

Naslednja postaja: Bruselj

Mayeva je Belfast obiskala dva dni pred odhodom v Bruselj, kjer bo skušala doseči spremembe glede irskega varovala. V EU-ju sicer za zdaj zatrjujejo, da se o ločitvenem sporazumu ne bodo vnovič pogajali. Brexit naj bi se sicer zgodil 29. marca.

Britanska premierka je pred dnevi dejala, da si bo v Bruslju, oborožena s svežim mandatom in novimi idejami, prizadevala za pragmatične rešitve, ki bi prepričale tako EU kot britanski parlament pred novim odločanjem, predvidenim prihodnji teden.