Svetlana Tihanovska. Foto: BoBo
Svetlana Tihanovska. Foto: BoBo

Vzhodno partnerstvo je EU leta 2009 vzpostavil zato, da bi okrepili stabilnost v regiji in svoje odnose z vzhodnimi sosedami, Gruzijo, Ukrajino, Moldavijo, Belorusijo, Armenijo in Azerbajdžan.

Vzhodno partnerstvo nudi priložnosti, projekti so pomagali beloruski civilni družbi, da je postala odpornejša, je dejala Tihanovska. Glavni razlog, zakaj Belorusija ni bolj izkoristila tistega, kar partnerstvo ponuja, je po njenem prepričanju to, da režim v njem ni videl koristi, saj si želi le ostati na oblasti.

Zamrznitev sodelovanja je v nasprotju z interesi države in pričakovanji ljudi in bo oslabila belorusko politično in ekonomsko neodvisnost, je dejala Tihanovska.

Po njenih besedah beloruska civilna družba tega dejanja vlade ne sprejema in si bo še naprej prizadevala za sodelovanje z EU-jem. Po njenem mnenju bi morala Unija k sodelovanju namesto vlade povabiti opozicijo.

Unijo je tudi pozvala k poenostavitvi vizumskih postopkov za beloruske državljane in opozorila, da bi morala veleposlaništva vseh članic Unije v Minsku izdajati humanitarne vizume za Beloruse, ki želijo zapustiti državo.

Tihanovska, ki je na Blejskem strateškem forumu nastopila kot uvodna govorka na panelu o izzivih Vzhodnega partnerstva, se je srečala tudi s premierjem Janezom Janšo. Kot je na Twitterju objavila slovenska vlada, sta spregovorila predvsem o stanju demokracije in človekovih pravicah v Belorusiji, še posebej sta se dotaknila vprašanja političnih zapornikov.

Pogovor s Svetlano Tihanovsko