Zastava, ki so jo protestniki razgrnili na Blejskem otoku. Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona
Zastava, ki so jo protestniki razgrnili na Blejskem otoku. Foto: Televizija Slovenija/zajem zaslona

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Protestni ljudski skupščini, so pred očmi evropskih in svetovnih voditeljev opozorili na nesprejemljivost delovanja slovenske vlade. "Današnja protestna akcija je bila namenjena razkrivanju pravega delovanja strahovlade Janeza Janše. To je fašizem in nacizem, ki se v slovenski družbi odkrito razrašča, predvsem zaradi podpore trenutne vlade," so zatrdili.

Sorodna novica Olaj: Subkulture, ki bi jih lahko označili za skrajne, se nasilju praviloma izogibajo

Protestniki zahtevajo razjasnitev domnevnih povezav med SDS-om in neonacističnimi organizacijami ter posamezniki. Prav tako zahtevajo, da se Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot nemudoma odvzame status društva v javnem interesu, da se sprožijo vsi ustrezni postopki na ministrstvu za kulturo in da se do omenjene situacije opredelijo vse politične stranke.

"Absurdno je, da Janša na BSF-ju govori o spoštovanju človekovih pravic, demokraciji in temeljnih svoboščinah, iskanju soglasja in spoštovanju, ko pa je danes on sam glavni avtoritarni voditelj, ki odreka ključne pravice, kot so pravice do izražanja, združevanja in protestov, večini svojih prebivalk in prebivalcev, spodkopava demokracijo in zaničuje ter žali vse drugače misleče," so izpostavili.

Sorodna novica Logar: Blejski strateški forum je skozi leta postal ponos slovenske diplomacije

Glede na povabljene govorce je po njihovem mnenju jasno, da se slovenska vladna politika preusmerja v sodelovanje v Višegrajski skupini, "kjer totalitarni pristopi spodkopavajo demokratične pristope in evropske vrednote".

S protestno akcijo so pozvali tako slovenske kot evropske voditelje, naj se "kritično odzovejo na dogajanje v Sloveniji, zavarujejo vladavino prava in ne dopustijo Janezu Janši, da širi totalitaristične ideje, ne v Sloveniji ne na evropski ravni". Hkrati so napovedali, da bo v petek na Trgu republike v Ljubljani potekal vseslovenski shod proti fašizmu in nacizmu.