Svetlana Tihanovska se je po predsedniških volitvah umaknila v Litvo. Foto: EPA
Svetlana Tihanovska se je po predsedniških volitvah umaknila v Litvo. Foto: EPA

Tihanovska se je po spornih predsedniških volitvah 9. avgusta, na katerih naj bi po trditvah opozicije zmagala, zatekla v Litvo. Obenem je izrazila upanje, da se ji bo uspelo osebno srečati z Macronom, ki v ponedeljek začenja dvodnevni obisk v litovski prestolnici Vilni.

V Belorusiji protesti tudi konec tedna

Macron in Tihanovska se bosta srečala v torek v Vilni
Macron se je na poziv Tihanovske že odzval in dejal, da se je pripravljen sestati z njo. Iz kabineta francoskega predsednika so kasneje sporočili, da bo do srečanja prišlo v torek v Vilni. Macron bo za Tihanovsko najpomembnejši sogovornik doslej. Se je pa opozicijska voditeljica v preteklih tednih že sestala z voditelji Litve in sosednje Poljske, ki sta v okviru Evropske unije (EU) prevzeli pobudo glede Belorusije, ter po videopovezavi nagovorila zunanje ministre Unije.

Tihanovska posvarila pred sankcijami, ki prizadenejo navadne ljudi
Kot je Tihanovska povedala v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP, bi morala Unija narediti korak naprej in razširiti sankcije, tako da bi te udarile tudi po podjetjih in podjetnikih, ki podpirajo avtoritarnega beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Je pa obenem posvarila, da to ne smejo biti splošne gospodarske sankcije, saj te najbolj prizadenejo navadne ljudi.

Francoski predsednik Emmanuel Macron s svojim gostiteljem, predsednikom Litve Gitanasom Nausedo med srečanjem v Vilni. Macron je po letu 2001 prvi francoski predsednik na turneji po baltskih državah. Foto: EPA
Francoski predsednik Emmanuel Macron s svojim gostiteljem, predsednikom Litve Gitanasom Nausedo med srečanjem v Vilni. Macron je po letu 2001 prvi francoski predsednik na turneji po baltskih državah. Foto: EPA

Protesti v Belorusiji se ne bodo ustavili
Sankcije, ki jih načrtuje Unija, so za zdaj personalne in zadevajo Lukašenka ter vidne posameznike, ki naj bi bili odgovorni za volilne prevare in nasilno zatrtje opozicijskih protestov. Ponovila je tudi, da se protesti v Belorusiji ne bodo ustavili in da ljudje ne bodo več sprejeli režima, pod katerim so morali živeti desetletja.

Macron: Za mir v Evropi moramo sodelovati z Rusijo.
Medtem je Macron prvi dan obiska v Litvi dejal, da se morajo pogovarjati z Rusijo, če želijo zagotoviti mir na evropski celini. "Moramo sodelovati z Rusijo, saj Evropa ni otok, ki bi bil daleč stran od Rusije," je med drugim povedal Macron na novinarski konferenci s svojim litovskim kolegom Gitanasom Nausedo. Macron je v zvezi s primerom zastrupljenega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega poudaril, da mora Rusija pojasniti vse okoliščine incidenta, sicer se bo "soočila s posledicami", navaja Reuters. Kakšnimi, Macron ni pojasnil.

Merklova v bolnišnici obiskala Navalnega

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je sporočil, da ga je med njegovim bivanjem v bolnišnici Charite v Berlinu, kjer so ga zdravili po zastrupitvi z novičokom, obiskala nemška kanclerka Angela Merkel. Merklova je Navalnega obiskala v "popolni tajnosti", ko se je zbudil iz kome, njena poteza pa je še poudarila pomen solidarnosti nemške vlade z Navalnim, je poročal Spiegel. Kot je zapisal, obisk kaže odločenost, da bo Nemčija vztrajala pri preiskavi okoliščin zastrupitve.