Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Bila sem že na poti na letališče, ko me je poklicala babica in mi zabičala, naj se ne vračam," je povedala na novinarski konferenci v Varšavi. 24-letna šprinterka je dobila ukaz, naj se vrne v domovino, potem ko je kritizirala svoje trenerje. Namesto tega je zbežala na Poljsko, ki ji je podelila humanitarni vizum.

"Vesela sem, da sem tukaj, da sem na varnem," je dejala Timanovska, ki je v sredo iz Tokia prek Dunaja prispela na Poljsko.

Novinarska konferenca v Varšavi. Foto: Reuters
Novinarska konferenca v Varšavi. Foto: Reuters

Zahvalila se je japonskim in poljskim oblastem, da so ji omogočile polet v Varšavo. "Ne razmišljam o političnem azilu. Želim zgolj nadaljevati svojo športno kariero," je poudarila.

Dodala je, da namerava ostati na Poljskem. "Poljsko smo izbrali, potem ko sem o tem govorila tudi s svojimi starši, ki so dejali, da je to verjetno najboljša možnost zame," je dejala.

Upa, da se ji bodo pridružili tudi starši

Izrazila je upanje, da bodo tja prišli tudi starši. Njen soprog Arsenij Zdanevič naj bi na Poljsko, ki mu je prav tako podelila humanitarni vizum, prispel že danes. Belorusijo je zapustil na začetku tedna.

Timanovska je pretekli konec tedna odklonila vrnitev v domovino z olimpijskih iger v Tokiu in zaprosila za zaščito pred beloruskim režimom.

Zaplet je nastal, ko jo je beloruski olimpijski komite izključil iz olimpijske odprave. Foto: Reuters
Zaplet je nastal, ko jo je beloruski olimpijski komite izključil iz olimpijske odprave. Foto: Reuters

Zaplet je nastal, ko jo je beloruski olimpijski komite izključil iz olimpijske odprave.

Uradno naj bi brez mesta v beloruski olimpijski odpravi ostala zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja, a dejansko naj bi bila ta odločitev posledica njene javne kritike na račun trenerjev, ki so jo brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 4 x 400 metrov.

"V olimpijski vasi so mi rekli, naj sporočim, da sem poškodovana, da želim domov. In če tega ne storim, bom imela težave po vrnitvi," je razložila.

V nedeljo je bila že na poti na letališče v Tokiu, od koder naj bi odletela v domovino, a se je nato odločila ostati na Japonskem. Do ponedeljka je bila sprva pod zaščito japonskih oblasti, nato pa je bila na poljskem veleposlaništvu v Tokiu, kjer je dobila humanitarni vizum. V sredo je prek Dunaja pripotovala na Poljsko.

Timanovska vesela na Poljskem