Reševalci iščejo več pogrešanih. Foto: EPA

Toulouški tožilec Dominique Alzeari je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da se je most v bližini mesta Toulouse porušil, ko sta nanj iz nasprotnih strani zapeljala tovornjak in osebno vozilo. Sprva so poročali, da bi lahko bilo na mostu v času nesreče še eno vozilo, vendar je Alzeari to zanikal. Očividci so za BBC dejali, da je most le minuto pred nesrečo prečkal šolski avtobus.

Reševalci so v reki našli truplo 15-letne potnice iz avtomobila. Njeno mater so iz potapljajočega avtomobila rešili mimoidoči, nekateri med njimi so se pri reševanju hudo poškodovali. Reševalci so iz vode rešili skupno štiri ljudi, med njimi sta dva v smrtni nevarnosti. V bolnišnico so prepeljali tudi enega izmed reševalcev. Nekaj ur kasneje so v reki našli tudi truplo voznika tovornjaka.

Televizijski posnetki kažejo, da se je most, ki povezuje kraja Mirepoix-sur-Tarn in Bessieres, prelomil najmanj na dveh koncih, večina mostu pa je nato zgrmela v reko.

Na kraju nesreče je bilo več kot 60 reševalcev in 40 policistov. Na prizorišču je bilo tudi 70 gasilcev, ki so jim pomagali potapljači, enota s psi ter trije helikopterji.

Župan kraja Mirepoix-sur-Tarn Eric Oget je nesrečo označil za katastrofalno. Most je po njegovih besedah zelo pomemben prometni prehod za ljudi, ki hodijo na delo v Toulouse na drugi strani reke. Dodal je, da most uporabljajo tudi številni pešci.

Vzrok nesreče preobremenitev?

Most se je prelomil na dveh mestih in zgrmel v vodo. Foto: EPA

Župan je za BBC dejal, da bi vzrok nesreče lahko bila prevelika obremenitev mostu z nosilnostjo 19 ton. "Večkrat sem videl, da so most prečkala izjemno težka vozila," je Oget povedal, da so vozniki večkrat ignorirali table z omejitvami pred mostom.

155 metrov dolg in 6,5 metrov širok most so zgradili že leta 1931, leta 2003 pa je bil v celoti obnovljen.

Po navedbah načelnika gasilcev in vodje varnosti Etiennea Guyota so most redno preverjali. Tudi iz departmaja Haute-Garonne so pristojne oblasti sporočile, da so leta 2017 opravili podroben pregled, ki ni pokazal nobenih "konstrukcijskih težav".

Francoske oblasti so po porušenju avtocestnega viadukta v Genovi v Italiji avgusta 2018, ki je zahtevalo 43 smrtnih žrtev, naročile pregled mostov po državi. Ugotovili so, da je 25.000 mostov v Franciji v "slabem konstrukcijskem stanju", vendar porušeni most naj ne bi bil med njimi.