Del vojske je skušal julija 2016 izvesti državni udar. Foto: Reuters
Del vojske je skušal julija 2016 izvesti državni udar. Foto: Reuters

Obsojeni so bili zaradi zločinov, vključno z umorom, ter kršitve ustave in poskusa atentata na predsednika Erdogana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu je med obsojenimi najmanj 25 nekdanjih vojakov, pilotov in poveljnikov. Piloti so obsojeni zaradi bombardiranja parlamenta, predsedniške palače in policijskega sedeža v Ankari v noči neuspešnega državnega udara, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na nižje zaporne kazni so v enem največjih sodnih procesov danes obsodili še 60 ljudi, 75 pa so jih obtožb oprostili.

V odsotnosti poteka tudi sojenje muslimanskemu kleriku Fethullahu Gülenu, ki mu oblasti pripisujejo odgovornost za poskus državnega udara pred štirimi leti. Zaradi domnevnih povezav z Gülenom, ki je bil v preteklosti eden glavnih Erdoganovih zaveznikov, je bilo v prejšnjih letih aretiranih več deset tisoč ljudi.

Po poskusu udara obsežne čistke

V neuspelem državnem udaru julija 2016 je po vsej Turčiji umrlo več kot 250 ljudi. Sledilo je izredno stanje, v katerem je bilo več kot 100.000 ljudi odstranjenih z vladnih delovnih mest, v vojski, policiji, sodstvu in prosveti. Doslej je bilo zaradi domnevnih povezav z Gülenom aretiranih 96.000 ljudi, je dejal notranji minister Suleyman Soylu.

Turčija je leta 2002 odpravila smrtno kazen, dosmrtni zapor pa je najstrožja mogoča kazen, saj ni možnosti za pogojni izpust.