Foto: EPA
Foto: EPA

Pogovori o nasledniku na čelu največje evropske politične skupine se bodo predvidoma začeli jeseni, je sporočil Tusk. Do takrat bo ostal predsednik EPP-ja. "Seveda sem lahko uradno vodja stranke in Evropske ljudske stranke," zatrjuje nekdanji poljski premier.

Hkrati je dodal, da se želi v celoti posvetiti Poljski. "Moj namen je, da se 100-odstotno, ne 90- ali 80-odstotno, posvetim poljskim zadevam, zato sem obvestil svoje partnerje, premierje in predsednike iz Evropske ljudske stranke, da sem se odločil vrniti v poljsko politiko," je dodal.

Tusk je v soboto prevzel vodenje Državljanske platforme, ki jo je pred dvema desetletjema pomagal ustanoviti. "100-odstotno sem nazaj," je na kongresu stranke dejal Tusk in prejel stoječe ovacije.

"Ko vidiš zlo, se moraš z njim boriti"

V govoru se je zavezal boju proti poljski vladajoči stranki Zakon in pravičnost (PiS), ki jo je obtožil, da Poljsko zaradi sporov z evropskimi partnerji spravlja v nevaren položaj. "Ko vidiš zlo, se moraš z njim boriti," je dejal.

Državljanska platforma je glede na ankete tretja stranka na Poljskem, za vladajočo stranko Zakon in pravičnost (PiS) in opozicijsko Poland 2050. Volitve naj bi bile leta 2023, a nekateri komentatorji menijo, da se bo vladajoča stranka odločila za predčasne volitve, da bi se izognila glasovanju o nezaupnici v parlamentu.

Tusk je bil premier Poljske med letoma 2007 in 2014, ko je prevzel funkcijo predsednika Evropskega sveta. Položaj je opravljal do leta 2019, zadnji dve leti pa je bil vodja EPP-ja.