Tusk je Novo Slovenijo označil za upanje za številne Slovence. Foto: BoBo
Tusk je Novo Slovenijo označil za upanje za številne Slovence. Foto: BoBo

Med te vrednote je Tusk, nekdanji poljski premier in predsednik Evropskega sveta, vključil svobodo govora, strpnost in vladavino prava.

V Sloveniji ga gosti Nova Slovenija (NSi), ki zaznamuje 20. obletnico svojega delovanja. Popoldne bo Tusk slavnostni govornik na prireditvi v počastitev obletnice, na programu pa ima med drugim še delovno kosilo s premierjem in dolgoletnim predsednikom SDS-a Janezom Janšo. Tako SDS in NSi sta članici EPP-ja.

Na dopoldanski skupni novinarski konferenci sta Tusk in predsednik NSi-ja Matej Tonin predvsem poudarila pomen Evrope in njenih temeljnih vrednot in izrazila prepričanje, da mora EU zaradi številnih izzivov ostati enoten in preseči razhajanja med severom in jugom ter vzhodom in zahodom. "Vsi smo drugačni, a ni potrebe, da smo razdeljeni," je Tusk, kot je dejal, citiral to, kar večkrat pravi Tonin.

"Zame so glavno, če ne edino merilo naše temeljne vrednote. Nikoli se ne bom pogajal o vrednotah, kot so svoboda, svoboda govora, svobodni mediji, strpnost, vladavina prava, korupcija," je na več vprašanj novinarjev glede razkola v EU-ju in tudi EPP-ju – ta v svojih vrstah združuje tako zmerno konservativne, desnosredinske, proevropske kot občutno bolj konservativne, protipriseljenske, islamofobne in skrajno desne stranke – odgovarjal Tusk.

Tusk je Slovenijo obiskal ob 20. obletnici NSi-ja. Foto: BoBo
Tusk je Slovenijo obiskal ob 20. obletnici NSi-ja. Foto: BoBo

Tudi glede dogajanja na Poljskem in Madžarskem, proti katerima je Evropska komisija sprožila postopek zaradi očitkov o nespoštovanju vladavine prava, je vztrajal, da "ko gre za svobodo, ni prostora za pogajanja".

Napovedal je, da bo naredil vse, da bodo v EPP-ju, kakor hitro bo mogoče, glasovali o izključitvi madžarskega Fidesza iz svojih vrst. To je namreč aprila uradno zahtevalo 13 članic EPP-ja, a zaradi tehničnih ovir zaradi pandemije novega koronavirusa to ni mogoče. V skladu s pravili se bo namreč moralo na tajnem glasovanju v živo zbrati skoraj 400 članov politične skupščine EPP-ja.

Tusk: Dokler imam ob sebi partnerja, kot je Tonin, sem samozavesten

Glede stališča slovenskih strank je priznal, da sta Janša in madžarski premier Viktor Orban "ne le prijatelja, ampak zelo tesna politična sodelavca" ter da je SDS v EPP-ju bližje Orbanu kot njemu samemu. A v EPP-ju imamo pluralizem, in dokler imam ob sebi takšne partnerje, kot je Tonin, "se počutim samozavestnega, ko gre za ohranjanje naših vrednot in načel", je dodal.

Ocene, da se slovenska zunanja politika pod SDS-om obrača stran od starega jedra Evrope proti vzhodu oziroma višegrajski četverici, je Tusk pospremil z besedami, da imajo članice EU-ja pač različne interese in ni nič spornega, če skušajo vzpostavljati posebne odnose z nekaterimi državami, tudi s Kitajsko ali Rusijo. A "cena ne sme biti previsoka in nikoli se ne bi smeli odreči našim evropskim vrednotam".

Tonin predstavlja NSi kot sredinsko stranko. Foto: BoBo
Tonin predstavlja NSi kot sredinsko stranko. Foto: BoBo

Tonin: Verjamemo v dialog

Tonin je kot bistvo delovanja svoje stranke skozi vseh 20 let izpostavil delo v dobro domovini. "Mi sredino razumemo kot politično stranko, ki je sposobna v dobro domovine povezati leve in desne, verjamemo v dialog in v to, da je le s pogovorom mogoče odpraviti razlike, doseči premike in zagotoviti Sloveniji napredek in lepšo prihodnost."

Za Tuska NSi "upanje za celotno evropsko krščansko demokracijo"

Tusk je NSi označil kot "ne le upanje za številne Slovence, ampak tudi za celotno evropsko krščansko demokracijo". "Dokazali ste, da je sicer ne tako preprosta sinteza med tradicijo, modernim in svobodo dejansko mogoča. Da lahko nekdo varuje svoje vrednote in ne napada drugih, da je ideal odprte in tolerantne družbe skladen z učinkovitim upravljanjem," je dejal.