Deklico so v avtombili našli delavci z gradbišča in poklicali reševalce (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Deklico so v avtombili našli delavci z gradbišča in poklicali reševalce (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Deklico so na oddelek nujne pomoči na Reko prepeljali nezavestno zaradi dehidracije, zdravniki pa so se pet dni bojevali za njeno življenje.

Oče naj bi pustil deklico v avtomobilu, da je ne bi zbudil. Okna je zaprl, da se v avtomobil ne bi prašilo z bližnjega gradbišča, saj je načrtoval, da bo zaposlenim v frizerskem salonu pomagal za 15 minut, a se je zadržal dlje. Deklico so v avtomobilu zagledali delavci z gradbišča, ki so tudi poklicali rešilni avtomobil.

Moški je bil sicer skrben oče

Policija je v ponedeljek očeta ovadila zaradi kršitve pravice otroka, za kar je predvidena kazen med enim in osmimi leti zapora. Po smrti deklice pa je pričakovati, da bodo kazensko ovadbo proti očetu razširili.

Znanci očeta umrle deklice ne morejo razumeti, zakaj jo je pustil v avtomobilu brez vklopljene klimatske naprave in z zaprtimi okni. Trdijo, da je bil odgovoren oče, vendar da ni bilo znakov, da bi zanemarjal deklico in drugega otroka, je danes poročal Jutarnji list.

Pogostejše nasilje nad otroki

Na Hrvaškem ne pomnijo primera, da bi otrok umrl na ta način, a v javnost vse pogosteje prihajajo zgodbe o trpinčenju in zanemarjanju otrok. Letos februarja je bila javnost šokirana, ko je oče na otoku Pagu vrgel svoje štiri mladoletne otroke čez balkon stanovanjske hiše, hrvaško javnost pa je pretresel tudi svež primer dveinpolletnega fantka, ki so ga prejšnjo soboto zaradi hudih fizičnih poškodb oskrbeli v zagrebški otroški bolnišnici.

Nasilni oče s Paga v priporu čaka na začetek sojenja za štirikratni poskus umora. Zagrebška policija pa je v ponedeljek prijela mater dveinpolletnega fantka in 19-letno varuško, ki je skrbela za otroka, medtem ko je mati opravljala sezonsko delo v Pulju.