Angleške medicinske sestre so 28-urno stavko začele v nedeljo ob 20. uri po krajevnem času. Foto: Reuters
Angleške medicinske sestre so 28-urno stavko začele v nedeljo ob 20. uri po krajevnem času. Foto: Reuters

Stavka, ki bo trajala do polnoči, je ena številnih v javnem in zasebnem sektorju v zadnjem letu dni, ko se prebivalci Velike Britanije spoprijemajo z visoko inflacijo in vse višjimi življenjskimi stroški.

Tokratna stavka, ki je prizadela polovico ustanov v javnem zdravstvenem sistemu (NHS) v Angliji, je tudi prva, ki bo prizadela intenzivno nego in izvajanje kemoterapij ter dialize, poroča britanski BBC. Tovrstna zdravstvena oskrba je bila namreč na dozdajšnjih stavkah zagotovljena, nujna pa bo sicer tudi danes. Prav tako so v vseh bolnišnicah zagotovili minimalno raven intenzivne nege in oskrbe na travmatologiji.

Stavka poteka pred novim krogom pogajanj med britansko vlado in sindikati ter vodstvom NHS-ja, na katerem naj bi v torek govorili o zadnji vladni ponudbi petodstotnega povišanja plač v letih 2023 in 2024 ter enkratnem letnem dodatku v znesku najmanj 1655 britanskih funtov (1883 evrov).

Britanski minister za zdravje Steve Barclay je odločitev sindikata Royal College of Nursing (RCN), da nadaljuje stavko, označil za "prezgodnjo" in nespoštljivo do drugih sindikatov, ki bodo sodelovali na torkovem sestanku.

Več sindikatov, ki predstavljajo zdravstvene delavce, med njimi tudi Unison in GMB, je namreč podprlo vladni predlog, dva največja sindikata, RNC in Unite, ki imata skupno 300.000 članov, pa ne. Tudi člani zadnjega danes stavkajo.

Generalna sekretarka sindikata RCN Pat Cullen je ministra Barclayja pozvala, naj se za pogajalsko mizo vrne z boljšo ponudbo. Medicinske sestre moramo dostojno plačevati, je dejala za Sky News in poudarila, da mora vlada obravnavati krizo medicinskih sester v javnem zdravstvenem sistemu, saj bodo sicer prisiljene nadaljevati stavke. Današnja je sicer njihova tretja letos, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

NHS Anglija je sporočil, da je to največja stavka v javnem zdravstvu v Angliji do zdaj. Paciente so opozorili, naj med stavko pričakujejo motnje in zamude pri zdravstvenih storitvah.