V Atenah se je zbralo več tisoč grških delavcev. Foto: Reuters
V Atenah se je zbralo več tisoč grških delavcev. Foto: Reuters

Evropa se spopada z več krizami – z vojno v Ukrajini, ki je spodbudila svetovno energetsko krizo, z visoko inflacijo in s pomanjkanjem nekaterih prehranskih izdelkov. Prihajajoča zima, ki bo prinesla visoke račune za ogrevanje, in nenehne napovedi recesije na celini so še dodatno poglobile jezo delavcev.

Splošna stavka je danes zajela Belgijo in Grčijo, kjer so stavkajoči ohromili promet v obeh prestolnicah.

Belgijska stavka ohromila javni promet

V Belgiji je bil moten tudi promet podzemne železnice. Foto: Reuters
V Belgiji je bil moten tudi promet podzemne železnice. Foto: Reuters

V Bruslju, domu Evropske komisije in drugih evropskih institucij, delavci protestirajo zaradi inflacije, ki je presegla 12 odstotkov. To je precej več od 10,7-odstotnega povprečja v območju z evrom.

Največji sindikat v državi FGTB zahteva več manevrskega prostora pri pogajanjih o zvišanju plač. Belgijska vlada odgovarja, da so belgijske plače že usklajene z inflacijo, kar ni praksa v večini drugih držav.

Zaradi stavke so belgijske železnice izvedle približno 75 odstotkov manj voženj. Mednarodno letališče Charleroi je ostalo zaprto.

V Grčiji protestni shod v Atenah

V Grčiji je stavka, že druga od septembra, močno oklestila vozni red trajektov, prizemljenih je ostalo tudi več letal, v mestih so občasno ustavljali javni prevoz. Več tisoč prebivalcev se je udeležilo protestnega shoda v Atenah, pred parlamentom so se zgodili tudi krajši spopadi med protestniki, ki so metali molotovke, in policijo.

Spopadi med protestniki in policijo. Foto: Reuters
Spopadi med protestniki in policijo. Foto: Reuters

Grško gospodarstvo zaradi obuditve turizma po covidu raste dvakrat hitreje od povprečja evrskega območja, vendar tudi grški sindikati zahtevajo dvig plač, da bi se zaposleni lažje spopadali z visoko inflacijo, ki je tudi v Grčiji dosegla 12 odstotkov in je ena najvišjih v Evropi.

Med zahtevami zvišanje minimalne plače

Krovni sindikati delavcev v zasebnem sektorju (GSEE) in združenje sindikatov delavcev v javnem sektorju (ADEDY) skupaj zahtevata dvig minimalne plače, ki je trenutno pri 713 evrih na mesec, ter ponovno vzpostavitev kolektivne delovne zakonodaje.

"Ne morem preživeti meseca. Plačo porabim že po prvih desetih dneh," je za Reuters potožila medicinska sestra Voula Pakou.

Na shodu so v Atenah sodelovali tudi študenti. Foto: Reuters
Na shodu so v Atenah sodelovali tudi študenti. Foto: Reuters

Grška konservativna vlada je od septembra 2021 porabila več kot devet milijard evrov za subvencije za elektriko in druge ukrepe za ublažitev naraščajočih stroškov za kmete, domove in podjetja. Obljubila je, da bo prihodnje leto prvič po finančni krizi zvišala pokojnine in minimalno plačo.

V četrtek stavke v več državah

V četrtek bodo stavkali tudi v Združenem kraljestvu in v Franciji. Stavka bo močno vplivala na vozne rede podzemnih železnic v Londonu in Parizu. Nezadovoljni so tudi španski delavci, vozniki tovornjakov bodo v ponedeljek začeli s stavko "do preklica". Stavka španskih tovornjakarjev marca letos je povzročila pomanjkanje na trgovinskih policah.