Foto: EPA
Foto: EPA

Kot je sporočila policija, naj bi storilec ženske napadel z nožem, pri čemer se je tudi sam lažje poškodoval. Reševalci, ki so jih poklicali na pomoč v bordel, ženskam niso mogli več pomagati. Za zdaj jim še ni uspelo potrditi njihove identitete, niti niso našli njihovih dokumentov.

V času napada je bila v lokalu še ena zaposlena, ki se je zaklenila v eno od sob, a je vse slišala. Policija jo je kot pričo že zaslišala. Zaslišanje osumljenega moškega, prosilca za azil iz Afganistana, še poteka, so pojasnili pri policiji.

Moški se je že pri aretaciji vedel agresivno, zato so ga sprva onesposobili z električnim paralizatorjem. Zaradi lažjih poškodb so ga najprej odpeljali v bolnišnico, nato pa v pripor in na zaslišanje.

Avstrijsko prestolnico pretresel še en napad

Policija je v petek našla umorjeni tudi 51-letno mater in njeno 13-letno hčer. Kot glavnega osumljenca obravnavajo očeta, ki je izginil.

Pozivi vladi, naj ukrepa

Avstrijsko združenje zavetišč za ženske je po pisanju Guardiana sporočilo, da je bilo lani v Avstriji umorjenih 26 žensk. Med letoma 2010 in 2020 so v Avstriji večinoma partnerji ali nekdanji partnerji ubili 319 žensk, največ leta 2019, in sicer 43.

Avstrijska vlada je obljubila sprejetje ukrepov proti nasilju nad ženskami vključno s povečanim financiranjem organizacij, ki pomagajo žrtvam nasilja. Nevladne organizacije pa medtem trdijo, da vlada ne naredi dovolj, še poroča Guardian.

Zaradi zadnjih primerov nasilja je predstavnica opozicijskih avstrijskih socialdemokratov (SPÖ) Eva-Maria Holzleitner pozvala vlado h kriznemu zasedanju in akcijskemu načrtu za boj proti nasilju. Vsaka tretja ženska v Avstriji je namreč žrtev nasilja.

Predstavnik svobodnjakov FPÖ Dominik Nepp pa je opozoril pred porastom nasilja na Dunaju in pozval k učinkoviti politiki deportacij.