Bernard Sadovnik je bil znova izvoljen za župana občine Globasnica. Foto: BoBo
Bernard Sadovnik je bil znova izvoljen za župana občine Globasnica. Foto: BoBo

Bernard Sadovnik bo znova župan občine Globasnica, Enotna lista pa je v tej občini dosegla zgodovinski uspeh, saj je prvič na Koroškem dosegla absolutno večino, in sicer osem mandatov v občinskem svetu. Bernard Sadovnik je dopisnici RTV Slovenija Petri Kos Gnamuš dejal: "Mislim, da je to veliko presenečenje, da sem prejel 65 odstotkov glasov. To je potrditev trdega dela preteklih šestih let." S tem je gladko premagal tekmeca Manfreda Slanitza in Simona Harricha.

Predsednik republike Borut Pahor je danes po telefonu čestital Sadovniku za vnovično izvolitev na položaj župana in ocenil, da je ta uspeh plod Sadovnikove "politične širine in povezovalnosti, ki je zlasti v teh časih tako pomembna".

Obenem se je Pahor razveselil tudi uspehov vseh drugih slovenskih kandidatov in izrazil upanje, da "se bo nadaljevala manjšini naklonjena deželna in zvezna politika ter dobrososedstvo in prijateljstvo med Slovenijo in Avstrijo".

V Železni Kapli pa bo moral dosedanji župan Franz Josef Smrtnik v drugi krog. Dejal je: "Nisem zadovoljen, saj sem pričakoval, da se bom bolje odrezal. Verjetno pa sta tudi korona in s tem drugačen volilni boj pripomogla k temu, da nismo imeli toliko osebnih stikov." Smrtnik se bo v drugem krogu pomeril s protikandidatko Elisabeth Lobnik iz vrst socialdemokratov (SPÖ). Ta je prejela tudi za odtenek več glasov od Smrtnika ‒ 44,71 odstotka, sedanji župan pa 43,48 odstotka. Smrtnikova Kapelška lista je izgubila tudi en mandat v občinskem svetu.

Enotna lista je bila uspešna tudi v Bilčovsu, kjer je dobila tri mandate v občinskem svetu, enega več kot leta 2015.

Sicer pa bo imela Enotna lista v občinskih svetih južnokoroških občin enega svetnika več, skupno 59 mandatov oziroma kot je povedal predsednik Gabriel Hribar: "Glede občinskih svetnikov je bilo malo na tesno, tako da bi lahko imeli več. Vendar smo zelo zadovoljni s tem razpletom."

"Povsod, kjer smo imeli pomladitev, smo imeli zelo dobre rezultate," je še dejal Hribar in ob tem omenil, da je bil županski kandidat v Selah, 29-letni Danijel Olip, precej blizu izvolitvi. "Smo na pravi poti z našo pomladitvijo," je še dejal Hribar.

Krovni organizaciji zadovoljni z volitvami in mladimi kandidati

Na občinske volitve na avstrijskem Koroškem so se za Slovensko tiskovno agencijo odzvali tudi v krovnih organizacijah avtohtone slovenske narodne skupnosti v tej avstrijski zvezni deželi. Tako predsednik SKS Bernard Sadovnik kot predsednik Zveze slovenskih organizacij Manuel Jug sta kot pozitivna med drugim ocenila uspeh slovenskih kandidatov ter volilno udeležbo.

V Narodnem svetu koroških Slovencev (NSKS) so v odzivu izpostavili, da so v številnih občinah izjemno mladi kandidati iz slovenske narodne skupnosti vstopili v lokalno politiko, kar je po besedah predsednika NSKS Valentina Inzka dobro za volitve leta 2026. NSKS tudi veseli, da so številni kandidati iz drugih strank svoje kampanje izvajali v obeh deželnih jezikih, "kar je tudi znak, da se na Koroškem nekaj premika".

Volitve so potekale v skupno 132 občinah na avstrijskem Koroškem. Končni izidi naj bi bili znani danes dopoldne. Štetje glasovnic traja dlje predvsem zaradi velikega števila glasovnic, ki so bile zaradi pandemije koronavirusa oddane po pošti.

Velik uspeh koroškega Slovenca Bernarda Sadovnika

V 28 občinah drugi krog

Jasno pa je že, da bo v 28 občinah potreben še drugi krog, med drugim v Celovcu, Špitalu ob Dravi in Šmohorju. V Celovcu se bosta v drugem krogu najverjetneje pomerila sedanja županja Maria-Luise Mathiaschitz iz vrst socialdemokratov (SPÖ) in njen predhodnik na položaju Christian Scheider, ki je pred volitvami prestopil iz stranke svobodnjakov (FPÖ) v stranko Team Kärnten. V prvem krogu je prejel največ glasov.

Na volitvah v mestni svet v Celovcu je sicer največ, 30 odstotkov glasov osvojil SPÖ, sledijo pa Team Kärnten s 24,6 odstotka, ÖVP s 14,6 odstotka, FPÖ z 11,7 odstotka, Zeleni z 8,7 odstotka in stranka Neos s 5,8 odstotka.

V Špitalu ob Dravi se bosta vnovič pomerila sedanji župan Gerhard Pirih (SPÖ) in Gerhard Köfer (Team Kärnten), v Šmohorju pa sedanji župan Siegfried Ronacher (SPÖ) in Leopold Astner iz ljudske stranke (ÖVP). V Beljaku je županu Güntherju Alblu uspelo zmagati že v prvem krogu, v Volšperku pa bo Hannes Primus (SPÖ) prav tako ponovil mandat.