NSKS – Narodni svet koroških Slovencev je krovna organizacija Slovencev na avstrijskem Koroškem. Foto: Narodni svet koroških Slovencev
NSKS – Narodni svet koroških Slovencev je krovna organizacija Slovencev na avstrijskem Koroškem. Foto: Narodni svet koroških Slovencev
Sorodna novica Na Koroškem znova s črno barvo premazali slovenska imena krajev

Neznanci so pred nekaj več kot tednom dni s črno barvo pomazali slovenska imena na dvojezičnih krajevnih napisih v občinah Pliberk in Dobrla vas, pretekli konec tedna pa so v občini Dobrla vas pomazali še šest dvojezičnih krajevnih napisov.

V Narodnem svetu koroških Slovencev (NSKS) menijo, da gre za sistematično in dobro organizirano dejanje ter poskus izbrisa slovenskega jezika v javnosti na avstrijskem Koroškem. "Po začetku normalnega obdobja se zdi, da se vračamo v pretekle čase," so zapisali v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Na avstrijskem Koroškem neznanci znova pomazali dvojezične krajevne napise

Od pristojnih oblasti zato pričakujejo podobno sistematično in dobro organizirano iskanje storilcev. Izpostavljajo, da takšna dejanja niso dopustna in so po avstrijski zakonodaji kazniva. "Kar na Koroškem potrebujemo, je globoka in trajnostna sprememba paradigme," so poudarili v NSKS-ju.

V krovni organizaciji menijo, da želijo storilci ustvariti napetosti na južnem Koroškem pred bližajočimi se občinskimi volitvami, ki bodo konec februarja.

SKS: Prebivalstvo si želi živeti v miru

Tudi predsednik Sosveta za slovensko narodno skupnost in Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik je ostro obsodil novo mazaško akcijo v občini Dobrla vas. Ob tem je pozval tamkajšnje prebivalce, naj z informacijami pomagajo policiji pri iskanju storilcev. Predlagal je še uvedbo nagrade za informacije, ki bi policiji pomagale najti storilce. Sam je za to pripravljen prispevati 300 evrov, k pobudi pa je povabil tudi druge deželne in lokalne politike.

"Kljub nerazveseljivemu dogajanju je spodbudno, da prebivalstvo in politični predstavniki jasno odklanjajo te mazaške akcije, kar znova dokazuje, da si prebivalstvo na dvojezičnem ozemlju želi živeti v miru in v spoštljivem sožitju," je še poudaril Sadovnik, kot so sporočili iz SKS-ja.

Obsodbe tudi iz politike

Deželni glavar Peter Kaiser. Foto: BoBo
Deželni glavar Peter Kaiser. Foto: BoBo

Koroški deželni glavar Peter Kaiser je mazaške akcije v nedeljo ostro obsodil. "Tovrstno vedenje je popolnoma nesprejemljivo za našo odprto in socialno družbo, v katero smo se v preteklih letih razvili," je dodal v sporočilu za javnost.

Mazaško akcijo je pred tednom dni ostro obsodila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Zunanji minister Anže Logar pa je prejšnji teden dejal, da slovensko zunanje ministrstvo obžaluje in obsoja mazaške akcije. Slovenska veleposlanica na Dunaju Ksenija Škrilec je v povezavi s tem pisala pristojnim oblastem in jih pozvala k obsodbi in preiskavi tega ravnanja.

Zaskrbljeno ministrstvo

Ministrstvo za zunanje zadeve z zaskrbljenostjo spremlja izvajanje mazaških akcij, uperjenih proti dvojezičnim napisom na avstrijskem Koroškem, so v odzivu na novo mazaško akcijo sveže sporočili z MZZ-ja.

Dodali so, da v povezavi s tem ministrstvo izvaja predvidene diplomatske dejavnosti. Od deželnih in zveznih oblasti pričakujejo, da storilce teh kaznivih dejanj čim prej poiščejo in ustrezno zaščitijo ustavne pravice slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem.