Enotna lista ima skupno 517 kandidatkov, 15 odstotkov je mlajših od 30 let. Foto: Zajem zaslona
Enotna lista ima skupno 517 kandidatkov, 15 odstotkov je mlajših od 30 let. Foto: Zajem zaslona

Koroški Slovenci veliko pričakujejo od današnjih občinskih volitev na avstrijskem Koroškem. Volitve potekajo v 132 občinah, v 21 občinah pa ima skupno 517 kandidatov za župane in občinske svetnike tudi Enotna lista (EL).

Stranka pričakuje, da bodo ohranili 58 občinskih svetnikov oziroma izboljšali izid. Ob tem upajo na ponovno izvolitev županov v občini Globasnica Bernarda Sadovnika in Železna Kapla Franca Josefa Smrtnika ter še na kako župansko mesto, je za Radio Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš.

Tokratne občinske volitve na avstrijskem Koroškem potekajo pod posebnimi pogoji, saj so mnogi volivci zaradi covida-19 glasovali predčasno, tudi kampanja ni bila običajna, saj kandidati volivcev niso mogli nagovarjati na predvolilnih zborovanjih in osebno po hišah. Zaradi spletne kampanje naj bi bili v prednosti mlajši kandidati, so pa na drugi strani v slabšem položaju volivcem manj poznani obrazi.

Predsednik Enotne liste Gabriel Hribar je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da je 15 odstotkov njihovih kandidatov mlajših od 30 let. Deset odstotkov kandidatov ob tem ni slovensko govorečih. Med kandidati so med drugim državljani Portugalske, Poljske in Hrvaške.

Na volitvah kandidirajo tudi slovenski državljani, ki so se preselili iz Slovenije in imajo stalno prebivališče na avstrijskem Koroškem. Slednji so kandidati za občinske svete med drugim v Železni Kapli, Borovljah, Pliberku in Bistrici.