Policija še vedno išče pripadnike RAF-a. Foto: Reuters
Policija še vedno išče pripadnike RAF-a. Foto: Reuters

Čeprav je nemška skrajno leva teroristična skupina Rdeča armada s kratico RAF, ki je od 70. do začetka 90. let ubila 33 ljudi, že četrt stoletja nedejavna, policija še vedno išče njene nekdanje pripadnike.

Berlin Kreuzberg, nevpadljiv stanovanjski blok, kjer je pod imenom Claudia Ivone živela prav tako nevpadljiva 65-letna Daniella Klette, je bila ljubiteljica brazilskih plesov. Zanjo je bilo izdanih šest nalogov za prijetje.

"Do nas je bila vedno zelo prijazna in ne morem si predstavljati, da je storila kaj takega. Razočarana sem, saj se je zdela zelo prijetna," je dejala njena soseda.

Portret Daniele Klette iz leta 1977. Foto: AP
Portret Daniele Klette iz leta 1977. Foto: AP

Kriminalisti domnevajo, da je živela od denarja, ki ga je konec 90. let naropala s prav tako iskanima Burkhardom Garwegom in Ernst-Volkerjem Staubom. Klette so našli po namigu, ki so ga prejeli novembra lani. V pomoč je bila tudi oddaja na javni televiziji ZDF.

"Daniela Klette je obtožena zelo resnih kaznivih dejanj in ob številnih brezobzirnih in nasilnih ropih, ki naj bi jih zagrešila, lahko domnevamo, da še danes predstavlja latentno grožnjo javni varnosti," je dejala notranja ministrica na Spodnjem Saškem Daniela Behrens.

Klette je bila pripadnica tretje generacije Rdeče armade, ki je uradno ni več od 1998. Najhujše teroristične akcije prve generacije, ki so jo vodili Andreas Baader, Ulrike Meinhof in Gudrun Ensslin, vsi so v zaporu storili samomor, so potekale do leta 1977. Zelo radikalna je bila tudi druga generacija. Rafovci so izšli iz študentskega gibanja 1968, kot protiimperialistična urbana gverila so se borili proti, kot so dejali, idealom nacistične generacije svojih staršev. V 70. letih so bili strah in trepet Zahodne Nemčije.