Daphne Caruana Galizia je bila ubita leta 2017. Foto: EPA
Daphne Caruana Galizia je bila ubita leta 2017. Foto: EPA

Roberta Agiusa in Jamia Vello so aretirali v torek popolne, potem ko je eden od obtoženih, Vincent Muscat, priznal krivdo in privolil v sodelovanje s preiskovalci. Muscat je bil v torek obsojen na 15 let zapora.

Po tem dramatičnem preobratu je policija še istega dne aretirala Agiusa in Vello, ki sta znana po povezavah z organiziranim kriminalom na otoku.

Oba sta bila decembra 2017 že v priporu, a sta bila nato izpuščena. V sredo sta zanikala vpletenost v umor novinarke.

Aretirani in obtoženi naj bi bili vsi vpleteni

15 let zapora za enega od morilcev malteške novinarke

Preiskovalci ocenjujejo, da so aretirali in obtožili vse, ki so vpleteni v umor novinarke. "Glede na dokaze, ki jih imamo, lahko rečemo, da so vsi vpleteni aretirani ali obtoženi," je dejal policijski komisar Angelo Gafa.

Konec novembra 2019 je policija aretirala enega vodilnih malteških poslovnežev Yorgena Fenecha, direktorja in solastnika skupine podjetij, ki je leta 2013 zmagala na vladnem razpisu za gradnjo plinske elektrarne. Fenech je obtožen sostorilstva in čaka na sojenje.

Umor ugledne novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je bila ubita oktobra 2017 v eksploziji bombe, podtaknjene v njenem avtomobilu, je pretresel Malto in sprožil množične proteste, posledično je odstopil tudi takratni premier Joseph Muscat. Novinarka je poročala o korupciji ter povezavah med podjetniki in politiki.