Muscata so kritizirali zaradi domnevnega ščitenja odgovornih za umor novinarke Daphne Caruana Galizia. Foto: Reuters
Muscata so kritizirali zaradi domnevnega ščitenja odgovornih za umor novinarke Daphne Caruana Galizia. Foto: Reuters

"Žal mi je zaradi umora Daphne Caruana Galizia, matere, ki je umrla zaradi tega, v kar je verjela in o čemer je pisala," je v petkovem govoru po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Muscat, ki se je znašel pod plazom kritik zaradi domnevnega ščitenja odgovornih za umor in je zato na začetku decembra napovedal svoj odstop.

"Kljub podpori poslancev in absolutne večine prebivalstva sem sprejel odločitev, ki je v interesu države. Svoje življenje sem posvetil tej državi in ni mi žal," je zatrdil.

Opozicija: Novinarka je plačala najvišjo ceno, ne premier

Opozicija je njegov govor označila za "nadrealističnega" in poudarila, da je bila novinarka tista, ki je plačala najvišjo ceno, in ne premier.

Zaradi odstopa Muscata, ki ga je napovedal za nedeljo, malteški laburisti danes volijo novega vodjo stranke. Za položaj se potegujeta dva kandidata. Sedanji namestnik premierja in minister za zdravje, 56-letni kirurg Chris Fearne, velja za favorita. Drugi kandidat je 42-letni odvetnik Robert Abela, ki se ukvarja s trgovinskim pravom in pravom podjetij. Na srečanjih pred strankarskimi volitvami nihče izmed njiju ni kritiziral Muscata niti ni omenjal škandala v povezavi z umorom novinarke, ubite oktobra 2017.

Glas za novega vodjo stranke lahko odda okoli 17.500 članov. Izid naj bi bil znan v nedeljo, kdor koli bo izvoljen, pa bo kot premier prisegel v ponedeljek, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Pritisk na 45-letnega Muscata se je okrepil, potem ko je malteško tožilstvo proti poslovnežu Yorgenu Fenechu konec novembra lani vložilo obtožnico zaradi sostorilstva v primeru umora Caruana Galizie.

Muscat malteško vlado vodi od leta 2013. Odkar je na položaju, ima Malta visoko gospodarsko rast in nizko brezposelnost, obenem pa mu ljudje očitajo, da si zatiska oči pred korupcijo.